

Την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5% ή αλλιώς κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σχεδιάζει η Ρωσία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Νόβακ, μετά την επιβολή δυτικών ανώτατων ορίων τιμών.
“Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και στα προϊόντα πετρελαίου είναι μια παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μια επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης”, δήλωσε ο Νόβακ, τονίζοντας πως οι περικοπές στην παραγωγή του Μαρτίου θα εξασφαλίσουν “ανάκαμψη στις σχέσεις της αγοράς”.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά την είδηση, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, με το αργό Brent να αυξάνεται έως και 1,8% στα 85,99 δολάρια το βαρέλι.
Η μονομερής μείωση της παραγωγής της Μόσχας, που ισοδυναμεί με περίπου 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, έχει αναφερθεί επανειλημμένα ως πιθανή απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις.
Η κίνηση απειλεί μία νέα αναταραχή στην αγορά πετρελαίου, η οποία κατά τα άλλα έχει δεχτεί τις απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων.
Από τώρα, η Ρωσία “είναι σε θέση να πουλάει τους όγκους πετρελαίου της σε ξένες αγορές, αλλά δεν θέλει να τηρήσει τους περιορισμούς τιμών που επιβάλλονται από τα δυτικά έθνη”, είπε ο Νόβακ.
“Όταν λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, θα ενεργούμε με βάση το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της αγοράς”, πρόσθεσε.
Σχετικά Νέα
Μήνυμα Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι: Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες Παρασκευή νέο μήνυμα προς τους ηγέτες της.
Γερμανία: Απεβίωσε η Μάργκοτ Φριντλέντερ σε ηλικία 103 ετών
Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 9/5, το βράδυ σε ηλικία 103 ετών η.
Βόρεια Κορέα: «Η εμπλοκή μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν δικαιολογημένη»
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον.