Ρωσία: Εντολή Πούτιν να προστατευτούν τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή την Τρίτη να βρεθούν τρόποι να στηριχθούν τα νοικοκυριά καθώς η αγοραστική τους δύναμη επηρεάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Μιλώντας στους βουλευτές, ο Πούτιν είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για νέα μέτρα κοινωνικής στήριξης μέσα σε ένα μήνα.

Νωρίτερα, η Ρωσία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2021 στο 7,4% από 5,8%, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για έκτη φορά φέτος στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος υπερέβη τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας της χώρας στα τέλη του 2020, πλησιάζει το αποκορύφωμά του, αλλά δεν αναμένεται να μειωθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Maxim Reshetnikov, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να είναι ο κύριος συντελεστής στην άνοδο των τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία αυξήθηκε σχεδόν στο 7,5% στις αρχές Οκτωβρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Alexei Zabotkin, δήλωσε ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 4%, δίνοντας σήμα για αύξηση στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 22 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τον στόχο πληθωρισμού για το 2022 στο 4%, σημείωσε ο Reshetnikov.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα