Πτωτική η τάση και στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.462,6 μονάδες με -0,46% και τον τζίρο 15 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 4,2 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,97% στις 1.285,8 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στις 3.567,1 μονάδες με -0,5%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας είναι οριακά θετικός στις 2.315 μονάδες με +0,08%.

Την περασμένη εβδομάδα, έστω και με μικρά κέρδη 0,88% ο ΓΔ συμπλήρωσε την Παρασκευή το δεύτερο θετικό του πενθήμερο, με οδηγό ξανά τον τραπεζικό δείκτη στο +1,37%, και διατηρείται έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμάσει η αγορά τα υψηλά του 2024 (1.502 μονάδες) λίγο πριν το κλείσιμο του έτους.

Αυτό, ωστόσο, έχει προϋπόθεση τη συνδρομή – ή τουλάχιστον όχι κάποια αρνητική αντίδραση – από τις τράπεζες, μετά τη δέσμη παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον κλάδο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, ακόμα και να δοκιμαστεί μια κίνηση στα υψηλά έτους, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, “μπορεί ο ΓΔ να κλείνει με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 15%, παρόλα αυτά το 2024 στο σύνολο του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν ένα έτος συσσώρευσης και χωνέματος κερδών του 2023, θυμίζοντας ότι αυτό έδωσε κέρδη 37%. Τα αποτελέσματα άκρως ικανοποιητικά χωρίς παρόλα αυτά να δώσουν και τις αντίστοιχες αποδόσεις, λόγω της προεξόφλησης που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το 2024 είχαμε placements δισεκατομμυρίων με τοποθετήσεις ξένων θεσμικών, που το μόνο σίγουρο είναι ότι προσβλέπουν σε κέρδη στο μέλλον. Το κακό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων γύρισε στο ΤΧΣ ή πήγε στις τσέπες βασικών μετόχων χωρίς να πέσουν στην αγορά”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “με όλα αυτά τα δεδομένα και χωρίς να υπάρξουν σοβαροί εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μία αντιγραφή του 2023 θεωρώντας πάντα ότι το έτος που τελειώνει είναι ένα έτος χωνέματος τιμών και ετοιμασία για την επόμενη ανοδική κίνηση. Άλλωστε το επίπεδο των 1450 μονάδων θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να μπορέσει να ξεπεραστεί”.

Η εικόνα στο ταμπλό
Αρνητική είναι η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά χωρίς υπερβολές σε πρώτη φάση εν αναμονή της εξειδίκευσης που θα κάνει ο υπ. Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης εντός της ημέρας.

Η Eurobank στο -0,7%, η Εθνική στο -0,9%, η Alpha στο -1,3% και η Πειραιώς στο -1,5%.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, το πλήγμα για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που αν επιβεβαιωθεί δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο.

Περαιτέρω πιέσεις στην αγορά ασκεί το -1,3% της Coca Cola, με τον ΟΠΑΠ στο -0,75% και την Τιτάν στο -0,5%.

Από την άλλη, η Metlen συνεχίζει για ακόμα μία ημέρα ανοδικά με +1% στα 34,5 ευρώ επιχειρώντας να μαζέψει και άλλο τις απώλειες του έτους (είχε φτάσει έως τα 39,56 ευρώ στις 24/1).

Η Motor Oil ενισχύεται κατά 0,7%, με τις Jumbo και ΟΤΕ ελαφρώς θετικές.

Στα mid caps ο ΑΔΜΗΕ κινείται στο +0,8% με τζίρο ήδη άνω των 320 χιλ. ευρώ, ενώ η Austriacard υποχωρεί κατά 0,85%.

Μοιρασμένη είναι εικόνα στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό με τους πωλητές να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, καθώς 44 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 39 ανοδικών.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα