Πτώση στις ασιατικές αγορές

Απώλειες καταγράφουν οι ασιατικές αγορές σήμερα Δευτέρα μετα τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρώπη αλλά και των ενδείξεων μιας πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία την Παρασκεύη,

Ειδικότερα ο Ιαπωνικός δείκτης Νikkei έκλεισε στις 20.997,11 σημειώνοντας πτώση 3,01%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες 2,10% με την μετοχή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Tencent να υποχωρεί πάνω από 2,5%.

Ο δείκτης Shangai στην Κίνα επίσης κινήθηκε πτωτικά κατά 1,97% όπως και ο νοτιοκορεάτικος Kospi ο οποίος υποχώρησε κατά 1,925.

Στην Αυστραλία ο ΑSX 200 υποχώρησε κατά 1,11% και στη Νέα Ζηλανδία κατά 0,45%.

Ένας γύρος από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το αρνητικό κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η αντιστροφή -για πρώτη φορά από το 2007- της καμπύλης αποδόσεων, που πυροδοτεί ανησυχίες για ύφεση.

Συγκεκριμένα οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας στην περιοχή το Μάρτιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ ευρωζώνης υποχώρησε στις 51,3 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 51,9 μονάδες του Φεβρουαρίου, έναντι εκτιμήσεων για 52 μονάδες.

Οι φόβοι διογκώθηκαν από τα στοιχεία για το μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ, όπου ο δείκτης PMI διολίσθησε σε χαμηλό 21 μηνών το Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε επίσης σε χαμηλό διμήνου. Ο μεταποιητικός PMI έπεσε στις 52,5 μονάδες από 53 τον Φεβρουάριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,8 μονάδες από τις 56. Κάθε τιμή του δείκτη άνω των 50 μονάδων δείχνει επέκταση, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύεται συρρίκνωση.

Σχετικά Νέα