Πτώση στη Wall υπό τον φόβο μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης – 380 μονάδες κάτω ο Dow

Οι κλυδωνισμοί στους τραπεζικούς τίτλους επανήλθαν σήμερα στη Wall και οι τρεις κύριοι δείκτες έκλεισαν στο “κόκκινο”, ωστόσο το αμερικανικό χρηματιστήριο κατάφερε να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του στο τελευταίο 5νθήμερο και να καταγράψουν μια ανοδική εβδομάδα οι Nasdaq και S&P 500, ενώ ο Dow σημείωσε μικρές απώλειες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1,19% ή 384 μονάδες στις 31.861,98, ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 1,1% στις 3.916,64 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που διολίσθησε κατά 0,74% στις 11.630,51 μονάδες.

Εντούτοις, η αγορά των ΗΠΑ ολοκλήρωσε μια κατά κύριο λόγο ανοδική εβδομάδα, με τον Dow να είναι ο μόνος σε αρνητικό έδαφος (-0,2%), ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 1,4% στο 5νθήμερο και ο Nasdaq 4,4%.

Ενδεικτικό του κλίματος αυτή την εβδομάδα ήταν οι αυξομειώσεις στον δείκτη μεταβλητότητας VIX, τoν λεγόμενο και “δείκτης φόβου” της Wall Street, ο οποίος σήμερα ενισχύθηκε κατά 10,27%.

Η First Republic Bank, έπειτα από μία μικρή ανάπαυλα χτες, με τη συμφωνία στήριξης με 30 δισ. δολάρια από έντεκα τράπεζες που οδήγησε τον τίτλο της σε άλμα σχεδόν 10%, σήμερα είδε τους πωλητές να επανέρχονται με αγριεμένες διαθέσεις και κατέγραψε με θηριώδεις απώλειες της τάξης του 32,80%.

Παρομοίως, παρά την ανάκαμψη με σχεδόν 20% χτες, η Credit Suisse βρέθηκε σε νέο κλοιό ρευστοποιήσεων σήμερα με απώλειες που ξεπέρασαν το 8% στη Ζυρίχη ενώ στην εβδομάδα κατρακύλησε κατά 25,5%. Οι αμερικανικοί τίτλοι της έχασαν 6,94% στη Wall Street. Σημειώνεται πως τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Societe Generale και η Deutsche Bank, έθεσαν περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse Group ή τους τίτλους της, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πέντε πηγές με γνώση του ζητήματος.

Σε ίδιο κλίμα άλλωστε, η Bank of America έχασε 3,97%, η Wells Fargo υποχώρησε κατά 3,92%, η Citigroup κατά 3%, η JPMorgan σημείωσε απώλειες 3,78%, η Goldman Sachs 3,67% και η Morgan Stanley 3,25%.

“Υπάρχει ένα μπρος – πίσω στην αγορά αυτή τη στιγμή”, σημείωσε ο Τζέι Χάτφιλντ, CEO της Infrastructure Capital Advisors. “Η κρίση των περιφερειακών τραπεζών είναι ένα τεράστιο αρνητικό ζήτημα για την οικονομία και την αγορά. Αλλά η σκιά που υπήρχε πριν προκύψει αυτό ήταν μία υπερβολικά επιθετική και παράλογη Fed”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “κάθε κύκλος σύσφιξης της Fed εκθέτει μια αδυναμία της οικονομίας. Αυτό που έχουμε εδώ είναι μία πανωλεθρία της επιτροπής διασφάλισης καταθέσεων. Προτρέπουμε τους επενδυτές να είναι λίγο προσεκτικοί, τουλάχιστον μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η Fed για τα επιτόκια” (σ.σ. την άλλη εβδομάδα).

Οι επενδυτές προσπαθούν να αποκτήσουν μια αίσθηση για το πόσο γρήγορα μπορεί να επιβραδυνθεί η οικονομία και αν τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα οδηγήσουν σε μια “επιταχυνόμενη επιβράδυνση”, σχολίασε ο Paul Christopher, επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής του Wells Fargo Investment Institute.

Κατά τα άλλα, η SVB Financial Group ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αίτηση υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του Κεφαλαίου 11, λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που πυροδότησε αλυσιδωτές αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις τους σημείωσαν νέα βουτιά την Παρασκευή, με το 2ετές να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Οκτώβριο του 1987. Ειδικότερα, το 2ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 28,4 μονάδες βάσης στο 3,846%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Σεπτεμβρίου. Στην εβδομάδα έχασε 74 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε κατά 18,5 μονάδες βάσης στο 3,395%. Στην εβδομάδα έχασε 29,9 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε μετά από τρεις μήνες συνεχούς βελτίωσης του κλίματος, αλλά την ίδια ώρα έντονα φάνηκε να υποχωρούν και οι πληθωριστικές προσδοκίες.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές περιμένουν οι τιμές να αυξηθούν κατά 3,8% το επόμενο έτος, όταν τον προηγούμενο μήνα έβλεπαν αύξηση 4,1%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Φεβρουάριο, ενώ η μεταποιητική ενισχύθηκε οριακά. Ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ιανουαρίου έδειξαν οριακή αύξηση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% από την αρχική εκτίμηση για αμετάβλητη μέτρηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα