Πτώση πάνω από 1% στις ευρωαγορές

Βαριές απώλειες σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών για την όξυνση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την παρέμβαση της τελευταίας για τον αυστηρότερο έλεγχο του Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα αιφνιδίασε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μαζικών και συχνά βίαιων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που γνώρισε πέρυσι η πρώην βρετανική αποικία.

Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση της Κίνας προκάλεσε πάντως την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ξεκαθαρίζει ότι “εάν συμβεί αυτό, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα πολύ σθεναρά”. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του το τελευταίο διάστημα κατά της Κίνας για τις ευθύνες της στην πανδημία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ανικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης είναι υπεύθυνη για “τους μαζικούς θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα”.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 1,6% στις 334,72 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,8% στις 10.872,87 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,7% στις 4.371,63 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει βουτιά 2,1% στις 5.889,23 μονάδες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση-ρεκόρ 18,1% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 5,2% τον Μάρτιο.

Σχετικά Νέα