Πτώση 1% για το πετρέλαιο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση

Απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο στη συνεδρίαση της Πέμπτη, ευθυγραμμιζόμενο με το γενικότερο αρνητικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε διάφορες χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ εντείνει τους φόβους για “παύση” της προσπάθειας επανεκκίνησης των οικονομιών, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτηση του καυσίμου.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, παρότι οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 7,5% τον Ιούνιο, η οριακή υποχώρηση που κατέγραψαν οι αιτήσεις χορήγησης επιδομάτων ανεργίας τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου προβληματίζει τους οικονομολόγους, καθώς εκτιμούν ότι αποτυπώνει τις συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και εντείνονται οι ανησυχίες για νέους περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το κλίμα επιδείνωσαν επίσης τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 1,8% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, παρότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση του κορονοϊού θα είναι αργή και δύσκολη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το συμβόλαιο Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 45 σεντς ή κατά 1,1% και έκλεισε στα 40,75 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent “έχασε” 42 σεντς ή 1% και τερμάτισε την ημέρα στα 43,37 δολάρια το βαρέλι.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και την πορεία επανεκκίνησης των οικονομιών, αναζητώντας σημάδια που θα μπορούσαν να μειώσουν την αβεβαιότητα που είναι έκδηλη στην αγορά πετρελαίου.

Οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου “είναι σταθερές επί του παρόντος”, σημειώνει Tyler Reckey, της Sevens Report Research, προσθέτοντας ωστόσο ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ζήτησης. “Εάν η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού απειλήσει την προσπάθεια επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, τότε αναμένουμε πτώση της τιμής του πετρελαίου”, σημειώνει και προσθέτει “Αντίθετα, εάν όλα κυλήσουν ομαλά και ο ρυθμός ανάπτυξης ανακάμψη σχετικά γρήγορα, όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, τότε αναμένουμε ράλι για το WTI”, κάτι που θα κάνει πιο πιθανό το σενάριο επιστροφής της τιμής στο επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα