Πτήση MH370: Η Μαλαισία είναι αποφασισμένη να βρει το αεροσκάφος

Εάν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, προ δέκα ετών, θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου έρευνες, διατείνεται ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραχίμ. Όπως ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα (4/3), θα «χαιρόταν να ξεκινήσουν εκ νέου» οι έρευνες για την πτήση MH370 εάν υπάρχουν «αδιάσειστα» στοιχεία, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους στον Ινδικό Ωκεανό.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση της Malaysia Airlines, ενός Boeing 777, με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 8 Μαρτίου του 2014 ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

«Είναι ένα θέμα που επηρεάζει τη ζωή ανθρώπων και ό,τι χρειάζεται να γίνει πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ιμπραχίμ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, εξέφρασε τη βαθιά του «λύπη» που δεν έχει καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του αεροσκάφους. Όπως δήλωσε, «καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο διότι δεν έχουν τη βεβαιότητα που θα τους έδινε μια επιτυχής αποστολή έρευνας».

Οι υποθαλάσσιες έρευνες των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Κίνας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2017, οι αρχές έκριναν ότι το αεροσκάφος πιθανόν δεν βρισκόταν στη ζώνη των ερευνών που κάλυπτε μια έκταση 120.000 τετραγ. χλμ.

Η Μαλαισία είναι αποφασισμένη να βρει το αεροσκάφος
Την Κυριακή (3/3), περίπου 500 συγγενείς και υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο κοντά στην πρωτεύουσα της μαλαισιανής πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ για μια «ημέρα μνήμης». Ορισμένοι συγγενείς ήρθαν από την Κίνα, απ’ όπου κατάγονταν περίπου τα δύο τρίτα των επιβατών.

«Τα δέκα τελευταία χρόνια ήταν για μένα ένα αδιάκοπο σκαμπανέβασμα συναισθημάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκρέις Νέιθαν, μια 36χρονη Μαλαισιανή δικηγόρος της οποίας η μητέρα, η 56χρονη Αν Ντέιζι, βρισκόταν στο αεροσκάφος.

Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, κάλεσε τη μαλαισιανή κυβέρνηση να ξεκινήσει νέες έρευνες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Άνθονι Λοκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Μαλαισία είναι αποφασισμένη να βρει το αεροσκάφος», διευκρινίζοντας ότι το «κόστος δεν αποτελεί πρόβλημα». Δήλωσε ότι θα συναντούσε εκπροσώπους της εταιρείας θαλάσσιων ερευνών Ocean Infinity, που εδρεύει στο Τέξας, που πραγματοποίησε χωρίς επιτυχία τις προηγούμενες έρευνες, για να συζητήσουν μια νέα επιχείρηση.

Όταν η Μαλαισία ανέστειλε τις έρευνες το 2017, ειδικοί είχαν ορίσει μια άλλη πιθανή ζώνη 25.000 τετραγ. χλμ, αλλά η Αυστραλία όπως και η Μαλαισία είχαν κρίνει ότι οι πιθανότητες εύρεσης του αεροσκάφους δεν ήταν αρκετές για να επεκταθούν οι επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα