“Ψαλιδισμένη” μεν, άνοδος δε για τη Wall, με οδηγό την τεχνολογία

Με κέρδη, αν και “ψαλιδισμένα” σε σχέση με εκείνα που κατέγραφε στο μέσον της συνεδρίασης, έκλεισαν οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη, μετά το ισχυρό sell-off της Τετάρτης, μετά από μια αρκετά “νευρική” συνεδρίαση, μία ημέρα μετά την απόφαση της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 4,75%-5,00%, αλλά και τα “σημάδια” που έδωσε ότι απομένει μόλις μία τελευταία αύξηση πριν κλείσει ο τρέχων κύκλος νομισματικής σύσφιξης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 75,14 μονάδες ή 0,23%, στις 32.105,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 8,93 μονάδες ή 0,23%, στις 3.945,90 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 117,44 μονάδες ή 1,01%, στις 11.787,40.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, συγκεκριμένα, επέλεξε να αφαιρέσει από το κείμενο της απόφασης της την πρόταση ότι “συνεχιζόμενες αυξήσεις [των επιτοκίων]” αναμένεται να χρειαστούν το επόμενο διάστημα.

Η αλλαγή αυτή στη ρητορική της κεντρικής τράπεζας έδωσε ώθηση στις αγορές που τις τελευταίες ημέρες γνωρίζουν τους κλυδωνισμούς από την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών (Silvergate Capital, Silicon Valley Bank και Signature Bank) στο χειρότερο ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Την Τετάρτη, η αγορά είδε την ανασφάλεια να εκτινάσσεται μετά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζανέτ Γέλεν ότι δεν έχει εξετάσει ή συζητήσει το ενδεχόμενο μιας “καθολικής εγγύησης” για τις τραπεζικές καταθέσεις στις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Την Πέμπτη, ωστόσο, η κ. Γέλεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αναλάβει “πρόσθετες δράσεις εάν απαιτηθούν” προκειμένου να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Θετικά ξεχώρισαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς τα επενδυτικά στοιχήματα “έδειξαν” χαμηλότερα του μέχρι τώρα αναμενόμενου επιτόκια της Fed στο τέλος του έτους, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Οι μετοχές των Microsoft, Nvidia και Apple κινήθηκαν άπασες ανοδικά. Η τεχνολογία είναι ο κλάδος που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις εννέα συναπτές αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς της Fed, οπότε και μόνο η αίσθηση ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης ολοκληρώνεται, οδηγεί τους επενδυτές και πάλι στις τεχνολογικές μετοχές.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών κινήθηκαν εξάλλου πτωτικά, περιορίζοντας πάντως μέρος της πτώσης μετά τις δηλώσεις Γέλεν.

“Ακόμη και αν τα ζητήματα με τις τράπεζες έχουν περιοριστεί και η διαρροή καταθέσεων έχει σταματήσει, δεν νομίζω ότι θα αποδεχθούν το μόνο πράγμα που αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία”, έγραψε η Liz Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη SoFi. “Εκείνο που είναι το πιο πιθανό για τους ερχόμενους μήνες είναι κάποιου είδους ζήτημα χρεωστικής πίστης καθώς το εταιρικό χρέος θα ωριμάζει και οι εταιρείες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητά τους με αρκετά υψηλότερα επιτόκια”.

Η Young ανέφερε ακόμη: “Για πολύ καιρό στον τρέχοντα κύκλο, τα πιστωτικά spreads έμεναν ουσιαστικά αμετάβλητα. Δεν υπάρχει πρακτικά κανένας φόβος είτε στην επενδυτική βαθμίδα, είτε στις υψηλές αποδόσεις. Η τωρινή αύξηση δείχνει αναταράξεις στο εγγύς μέλλον”.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνες των Intel, Microsoft και Amgen. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνες των Travelers Cos., UnitedHealth και Chevron.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν και νέα υποχώρηση στον αριθμό των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων στις 191.000, υποχωρώντας ανεπαίσθητα μεν κατά 1.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, αλλά διαψεύδοντας και τους αναλυτές που περίμεναν αύξηση στο επίπεδο των 198.000.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα