Προϋπολογισμός 2024: Τα σημεία «κλειδιά» και οι εστίες ανησυχίας

Πριν από κάποια χρόνια και συγκεκριμένα κατά τη μνημονιακή περίοδο, τα σχέδια προϋπολογισμού της Ελλάδας περνούσαν από… κοπτοραπτική από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς έως ότου εγκριθούν. O προϋπολογισμός του 2024 πέρασε απνευστί από την έγκριση της Κομισιόν, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομική συνθήκη της χώρας έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο.

Είναι τέτοιους βεληνεκούς η αλλαγή στην αντιμετώπιση και εικόνα της Ελλάδας, η οποία από παρίας της Ευρώπης, πλέον συγκαταλέγεται στη δημοσιονομική ελίτ της Ευρώπης. Το σχέδιο προϋπολογισμού της, μαζί με άλλων έξι χώρων, εγκρίθηκε χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και παρατηρήσεις , την ώρα που εκείνα της Γερμανίας, της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας, βρίσκονται εκτός του συστατικού πλαισίου της Κομισιόν και πρέπει να υποστούν διορθωτικές αλλαγές, κυρίως στο κομμάτι των δαπανών.

Η ελληνική οικονομία έχει δρομολογήσει μια εξαιρετική πορεία τα τελευταία χρόνια, ούσα πάνω από το μέσο όρο στον ρυθμό ανάπτυξης (2,9% το 2024), ενώ έχει επιστρέψει δυναμικά και στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων (2,1% του ΑΕΠ το 2024).

Το μείζον ζήτημα και στοίχημα για την κυβέρνηση – όχι μόνο την παρούσα αλλά για όλες διαχρονικά- είναι να ευημερούν και οι άνθρωποι, όχι μόνο οι αριθμοί. Το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει 2,5 δισ. σε αυξήσεις εισοδημάτων, μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις. Κλειδί, κυρίως σ΄ ό,τι αφορά τη βελτίωση των μισθών και της εργασίας, είναι να πιαστεί ο φιλόδοξος στόχος της αύξησης των επενδύσεων κατά 15,1%, κάτι που αν επιτευχθεί θα προσδώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση.

«Τσουνάμι» εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

Σημείο αναφοράς του προϋπολογισμού αποτελεί το «τσουνάμι» εσόδων από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2024 που αναμένει το οικονομικό επιτελείο.  Τα συνολικά έσοδα για την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 5.770,7 εκατ. ευρώ, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν το 2023 και αναμένεται εντός του 2024 να αρχίσουν να εξοφλούνται τα τιμήματα.

Οι εστίες ανησυχίας

Το σχέδιο προϋπολογισμού πέρασε με άριστα την αξιολόγηση της Κομισιόν, όμως η απρόσκοπτη και επιτυχημένη εφαρμογή του δεν είναι εξασφαλισμένη. Αυτό ισχύει διότι υπάρχουν παράγοντες αβεβαιότητας και ανησυχίας, κυρίως εξωγενείς, που μπορούν να εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024, όπως και τα προηγούμενα, έχει  ως βασικό πυλώνα υποστήριξης την αξιοποίηση των κονδυλίων του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αν δεν γίνει έγκαιρα και προφανώς αποτελεσματικά η υλοποίηση του προγράμματος, τότε θα προκύψουν προβλήματα στον συνολικό σχεδιασμό,.

Επίσης υπάρχουν εξωγενείς κίνδυνοι όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, οι οποίες μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα,

Ακόμη, σημείο αναφοράς αποτελεί η διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο τρέχον υψηλό επίπεδο για όλη τη διάρκεια του 2024 με αρνητικές συνέπειες για επενδύσεις και κατανάλωση και την πιθανή εμβάθυνση της ύφεσης σε οικονομίες της ευρωζώνης με αρνητικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα