Πρωτοχρονιά με κορωνοιό στο «κόκκινο» για την Ελλάδα προβλέπει το ECDC

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ να έχουν μειωθεί κατά τέσσερις χιλιάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων δεν έχει την ίδια άποψη για το τι θα γίνει την Πρωτοχρονιά, κάνοντας λόγο για σοβαρή επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Εννέα ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος και η έκθεση του ECDC, είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη για το τι θα γίνει την Πρωτοχρονιά αφού κάνει λόγο για πολλά κρούσματα.

Το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων αναμένει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του κορωνοιού έως της 1η Ιανουαρίου, με τους ανθρώπους άνω των 65 ετών να θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι.

Βάσει των μαθηματικών μοντέλων οι τάσεις είναι αυξητικές σε κρούσματα σε 14 από τις 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχουν στοιχεία. Πρόκειται για τις: Βέλγιο, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σουηδία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Κυριακή, αυξήθηκαν κατά 7% τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Την ίδια εβδομάδα η μέση ηλικία των διασωληνωμένων με CoViD στην Ελλάδα ανήλθε στα 77 έτη, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί το 2022.

Ακόμη τα στοιχεία του ECDC δείχνουν πως η χώρα μας έχει δείκτη 14ημέρου 652 κρούσματα CoViD ανά 100.000 κατοίκων, έναντι μέσης ευρωπαϊκής αναλογίας 427, και διατηρεί την τρίτη υψηλότερη θέση.

Σε ότι δεν αφορά τον δείκτη των θανάτων και αυτός είναι σοκαριστικός αφού η χώρα μας έχει 27,1 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας την τρίτη χειρότερη θέση. Ενδεικτικό είναι πως η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι μόλις 10,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

Οι ειδικοί του ECDC κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την περίοδο των γιορτών και κυρίως την Πρωτοχρονιά τονίζοντας ότι η αυξημένη ανάμειξη μεταξύ των γενεών κατά την περίοδο των γιορτών είναι πιθανό να αυξήσει την έκθεση των ευάλωτων ομάδων σε ιούς του αναπνευστικού.

Οι διακοπές θα επιφέρουν, επίσης, αλλαγές στη συχνότητα καταγραφής των κρουσμάτων, στα τεστ και στη συμπεριφορά αναζήτησης υγειονομικής φροντίδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα