«Πρωτιά» για τις κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης στις αγορές χρυσού

Πρωταθλήτριες στις αγορές χρυσού έχουν αναδειχθεί οι κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη. Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Άλες Μιχλ πέταξε στο Λονδίνο για να ρίξει μια ματιά σε μια μεγάλη στοίβα ράβδων χρυσού που φυλάσσονταν στα τσιμεντένια θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η αποστολή του Άλες Μιχλ να επιθεωρήσει τον χρυσό που φυλάσσεται για την Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας ήταν μέρος της φιλοδοξίας του διοικητή να διπλασιάσει το απόθεμα της χώρας σε 100 μετρικούς τόνους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη, έχει πενταπλασιαστεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2022 με στόχο να διαφοροποιήσει τα αποθέματα της τράπεζας.

«Πρέπει να μειώσουμε τη μεταβλητότητα», υπογράμμισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μιχλ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα. «Και γι’ αυτό, χρειαζόμαστε ένα περιουσιακό στοιχείο με μηδενική συσχέτιση με τις μετοχές, και αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι ο χρυσός».

" " " "

Ο Τσέχος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής δεν είναι ο μόνος που επιταχύνει τις αγορές ράβδων χρυσού. Ομόλογοί του από τη Βαρσοβία έως το Βελιγράδι συμμετέχουν στη «φρενίτιδα» του χρυσού ως έναν τρόπο διαφοροποίησης των επενδύσεων και στοιχηματισμού σε μελλοντικές αυξήσεις των τιμών, καθιστώντας την Ανατολική Ευρώπη έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές του μετάλλου και συμβάλλοντας στην προώθηση του ράλι του χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αποθηκεύουν χρυσό ως ασπίδα προστασίας από εξωτερικούς κλυδωνισμούς, όπως οι μελλοντικοί εμπορικοί πόλεμοι που θα προκαλέσει η δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Αλλά οι νομισματικοί υπεύθυνοι της Ανατολικής Ευρώπης έχουν κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια για να συμπληρώσουν τα αποθέματα χρυσού τους.

Εκτός από την εξόρμηση του Μιχλ στο Λονδίνο, ο ομόλογός του στη Βαρσοβία έχει γράψει ένα «κινηματογραφικό σενάριο» για την ιστορία του πολωνικού χρυσού. Οι σερβικές αρχές μετέφεραν το απόθεμα που διατηρούσαν στο εξωτερικό στην πατρίδα τους για να το κρατήσουν ασφαλέστερο στο Βελιγράδι – και να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους αποθήκευσης.

Η Πολωνία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι ένθερμος υποστηρικτής των πολεμικών στόχων του Κιέβου, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Άνταμ Κλαπίνσκι, δήλωσε ότι τα αποθέματα χρυσού και σκληρού νομίσματος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της οικονομίας από καταστροφικά γεγονότα. Αύξησε τα αποθέματα χρυσού σε περίπου 420 τόνους από τον Σεπτέμβριο, περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων της Ινδίας ή της Ιαπωνίας.

«Μπαίνουμε στην αποκλειστική λέσχη των μεγαλύτερων ιδιοκτητών χρυσού στον κόσμο», επεσήμανε ο Κλαπίνσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τον στόχο του να αυξήσει το μερίδιο του χρυσού στο 20% όλων των αποθεμάτων. Παρόμοιες κινήσεις παρατηρούνται και στο Βελιγράδι. Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας, Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, επέβλεψε τον τριπλασιασμό των αποθεμάτων χρυσού σε 48 τόνους από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2012.

Με τους γεωπολιτικούς ανέμους να αναταράσσονται, οι αγορές χρυσού ήταν ένα καλό στοίχημα για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής. Η Goldman Sachs κατέταξε το πολύτιμο μέταλλο μεταξύ των κορυφαίων εμπορευμάτων για το 2025, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να επεκτείνει τα κέρδη του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, αγγίζοντας τα 3.000 δολάρια η ουγγιά μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα