Πρώτη επικοινωνία Ουάσιγκτον – Άγκυρας επί προεδρίας Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Ιμπραχίμ Καλίν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στην πρώτη επίσημη υψηλού επιπέδου επαφή των δύο χωρών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με τη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης όσων αφορά τις διαφωνίες των δύο χωρών, όπως η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις κουρδικές ομάδες πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, ανέφερε ο Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα για την απόκτηση των S-400, κίνηση που η Τουρκία χαρακτήρισε “σοβαρό λάθος”, ενώ απέπεμψε την Άγκυρα από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και εν γένει για τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία από τη μεριά της διαφωνεί, λέγοντας ότι οι S-400 δεν θα ενταχθούν στις στρατιωτικές υποχρεώσεις της ως μέλους του ΝΑΤΟ και έχει προσφερθεί να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για να εξετάσει τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς.

Η Άγκυρα επισημαίνει ότι η αγορά των S-400 δεν έγινε από επιλογή, αλλά από ανάγκη, καθώς δεν κατέστη δυνατό να προμηθευτεί αμυντικούς πυραύλους από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα