Προθεσμία 48 ωρών στον Λευκό Οίκο από την Πελόζι για το νέο πακέτο στήριξης

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έδωσε διορία 48 ωρών στον Λευκό Οίκο προκειμένου να απαντήσει αν συμφωνεί στο υπό συζήτηση νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

“Η διορία των 48 ωρών αφορά τον Λευκό Οίκο. Αν θέλει συμφωνία πριν τις εκλογές όπως και εμείς, τότε μπορεί να μας απαντήσει θετικά” δήλωσε η Πελόζι μετά τη συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Λευκός Οίκος διεξάγουν εντατικές συζητήσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη επιτρέποντας να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Ο Ντρου Χάμιλ, αναπληρωτής προσωπάρχης της Νάνσι Πελόζι είπε το Σάββατο ότι υπήρξαν κάποια “ενθαρρυντικά νέα” μετά την νέα τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου της Βουλής με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομία.

“Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να αποδειχθεί ότι η Διοίκηση θέλει σοβαρά την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας που παρέχει στους Αμερικανούς τις μεγαλύτερες ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, αναφέρει μέσω Twitter.

Σημειώνεται ότι ο Μνούτσιν έχει πρόταση ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς την πλευρά των Δημοκρατικών η οποία απερρίφθη όπως και αυτή για ένα ξεχωριστό πακέτο στήριξης των αεροπορικών εταιρειών ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν περάσει δύο πακέτα στήριξης της οικονομίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα την Άνοιξη ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα προσφάτως το οποίο είναι κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο.

Αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις διεξάγονται ώστε για μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στα 1,8 τρισεκατομμύρια που προτείνει ο Λευκός Οίκος και τα 2,2 τρισεκατομμύρια που επιθυμούν οι Δημοκρατικοί.

Ωστόσο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ και άλλοι συνάδελφοί του έχουν διαφορετική άποψη θεωρώντας ότι το νέο πακέτο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Μακόνελ έχει βάλει εδώ και μέρες πάγο στα σχέδια του Τραμπ, λέγοντας “Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, δεν νομίζω να έρθει σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Οι συνάδελφοι μου θεωρούν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα πακέτο ύψους 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι σκοπεύει να φέρει ξανά προς ψήφιση στο σώμα ένα νέο πακέτο στήριξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σχετικά Νέα