Πρόσθετα μέτρα στήριξης συνιστά στις κυβερνήσεις η Κρ. Λαγκάρντ

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης απηύθυνε η ΕΚΤ, καλώντας τις να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. H έκκληση έρχεται λίγες ώρες μετά την υπόσχεση που έδωσε η τράπεζα την Πέμπτη να επιστρατεύσει το οπλοστάσιό της για να θωρακίσει την Ευρωζώνη.

Οπως τονίζουν, πάντως, οικονομικοί αναλυτές, το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, δεδομένου ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι μεταξύ τους συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 1,8 τρισ. ευρώ. Και την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις και νοικοκυριά βλέπουν να επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, με τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης να επιβάλλουν μερική αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη Γερμανία η απόφαση για μερικό lockdown έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού ενώ τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προειδοποιούν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία.
«Το νέο “λουκέτο” στην εστίαση είναι τραγικό λάθος», υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά και προς τις κυβερνήσεις των κρατιδίων, 30 κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής γαστρονομίας. Τονίζουν ότι εστιατόρια και καφέ στη Γερμανία εφαρμόζουν ήδη αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και ότι ουδέποτε η γαστρονομία υπήρξε τους τελευταίους μήνες εστία μετάδοσης. Προειδοποιούν μάλιστα ότι όταν ο κόσμος σταματήσει να βγαίνει για φαγητό ή καφέ, θα στραφεί σε σπίτια φίλων και γνωστών, τα οποία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, θα μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης ή και υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας ξενοδόχων και εστίασης, Dehoga, Γκίντο Τσέλικ διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «δεν μπορεί πάντα εμείς να πληρώνουμε τα σπασμένα». Υπενθυμίζει ότι το 30% των 245.000 ξενοδοχείων και εστιατορίων απειλείται πλέον με χρεοκοπία και ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να αποζημιώσουν άμεσα όσους πλήττονται από το μερικό lockdown.

Δραματική κρίνεται η κατάσταση και στον τομέα του τουρισμού. Η γερμανική τουριστική ομοσπονδία αναμένει το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου ζημίες πάνω από 28 δισ. ευρώ σε ταξιδιωτικά γραφεία και διοργανωτές ταξιδιών.

Πρόκειται για μείωση 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μερικό lockdown εκπρόσωποι του γερμανικού τουρισμού πραγματοποίησαν την Τετάρτη, από κοινού με εργαζομένους στον πολιτισμό, διαδήλωση στο Βερολίνο.

Ας σημειωθεί ότι στον γερμανικό τουριστικό τομέα απασχολείται σήμερα 1,5 εκατ. εργαζόμενοι και πως είναι ο έκτος σε ισχύ οικονομικός τομέας στη χώρα.

Για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός lockdown προειδοποιεί και η γερμανική ομοσπονδία μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωση τονίζει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντέχει άλλο lockdown» και ότι «δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν».
Από τη πλευρά τους, εκπρόσωποι των εργοδοτών αντιπροτείνουν στην κυβέρνηση τα όποια περιοριστικά μέτρα να επικεντρωθούν στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και όχι τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι το πρώτο lockdown στοίχισε, παρά το μειωμένο ωράριο εργασίας σε πολλές εταιρείες, περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η σημαντική διαφορά του δεύτερου από το πρώτο lockdown στη Γερμανία είναι ότι αυτή τη φορά βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τηρώντας τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.

Στη Γαλλία, στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 10.000 ευρώ τον μήνα για όσες επιχειρήσεις έχουν λιγότερους από 50 υπαλλήλους. Για τον τουρισμό, τις εκδηλώσεις, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, ακόμη και αν οι εταιρείες δεν κλείνουν, θα επωφεληθούν από αυτήν την αποζημίωση, εάν ο κύκλος εργασιών τους υποστεί απώλεια άνω του 50%.

«Τέλος, όλες οι άλλες εταιρείες, όλοι οι τομείς σε συνδυασμό, επηρεάζονται από τον περιορισμό, εφόσον απασχολούν λιγότερους από 50 υπαλλήλους και έχουν απώλεια άνω του 50% του κύκλου εργασιών τους, θα δικαιούνται αποζημίωση από 1.500 ευρώ τον μήνα. Αυτό θα υποστηρίξει όλους τους ανεξάρτητους που δεν έχουν οικονομικούς πόρους», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η ενίσχυση αυτού του ταμείου μπορεί να διαβαστεί στα στοιχεία: 6 δισ. ευρώ ανά μήνα περιορισμού», ανακοίνωσε ο Λε Μερ. «Αυτό είναι το ισοδύναμο με αυτό που έχει δαπανηθεί από τον Μάρτιο», πιστοποιεί.

«Όλα αυτά τα μέτρα συνολικά αντιπροσωπεύουν ένα κόστος 15 δισ. ευρώ ανά μήνα lockdown. Στο διορθωτικό έργο θα ανακοινώσουμε ένα ποσό μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις και τις αναβολές των κοινωνικών εισφορών, όλες οι εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους που είναι κλειστές θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τις κοινωνικές εισφορές τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα