Προσχέδιο συμπερασμάτων: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου θα συμφωνήσουν οι 27 ηγέτες

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου, αναμένεται να συμφωνήσουν στην αγορά από κοινού φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου πριν από τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.

«Εν όψει το επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, προκάλεσε εκτόξευση των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ και κινητοποίησε την ΕΕ με στόχο να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου φέτος – μια κίνηση που θα απαιτήσει άλμα στις εισαγωγές από άλλους προμηθευτές, όπως π.χ το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι ένα σύστημα για τις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, το οποίο ορισμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, είχαν ζητήσει ως μέσο προστασίας έναντι πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού.

Οι φόβοι για κλονισμούς στον εφοδιασμό έχουν αυξηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δηλαδή τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Σήμερα η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι θα βοηθήσει τις χώρες να ξεκινήσουν την κοινή αγορά φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει κανόνες που θα απαιτούν από τις χώρες να ενισχύσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 90% πριν από το χειμώνα κάθε χρόνο. Η αποθήκευση στην ΕΕ είναι επί του παρόντος ανέρχεται στο 26% της υπάρχουσας χωρητικότητας.

Στο προσχέδιο σημειώνεται ότι «οι χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τα μέτρα για την πλήρωση της αποθήκευσης και να αρχίσουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατό»..

Οι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης νέα μέτρα για να προστατέψουν τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν πώς να «βελτιστοποιήσουν» πιθανώς τη λειτουργία των αγορών ενέργειας. Θα ζητήσουν από την Επιτροπή να αναλάβει «απαραίτητες πρωτοβουλίες» για να γίνει αυτό, σύμφωνα με το προσχέδιο

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που είχαν ήδη αυξηθεί τους μήνες, πριν τη ρωσική εισβολή, ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες από το κόστος.

Ωστόσο, η εύρεση μιας κοινής απάντησης της ΕΕ αποδείχθηκε δύσκολη. Οι χώρες της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις εθνικές τους ενεργειακές πολιτικές και διαφωνούν σχετικά με το εάν απαιτείται δράση σε όλη την ΕΕ για να τιθασεύσουν τις τιμές.

Η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν παρέμβαση στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, για να περιοριστούν οι τιμές ή να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου.

Αντίθετα, άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, αντιτίθενται στην παρέμβαση στην αγορά και προειδοποιούν για την πρόκληση διαταραχών στις ενεργειακές αγορές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα