Πρόωρες εκλογές και στη Σλοβακία – Πού αλλού έχει φέτος κάλπες στην Ευρώπη

Μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα πρόκειται να οδηγηθεί στις κάλπες φέτος, καθώς ο τέως κυβερνητικός συνασπισμός της Σλοβακίας αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου. Έτσι οι Σλοβάκοι προστίθενται σε μια μακρά σειρά εθνών στην Ευρώπη που θα κληθούν να ψηφίσουν μέσα στη φετινή χρονιά.

Οι ηγέτες της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού της Σλοβακίας συμφώνησαν σε μια συνταγματική αλλαγή για να λάβει χώρα νωρίτερα η ψηφοφορία από τον Φεβρουάριο του 2024, ανέφερε την Κυριακή η σλοβακική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Dennik N.

Οι ηγέτες των κομμάτων πήραν την πρωτοβουλία αυτή μετά το δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που απέτυχε να προσελκύσει αρκετούς ψηφοφόρους το Σάββατο. Μόνο το 27,3% των ψηφοφόρων ψήφισε, πολύ χαμηλότερα από την απόλυτη πλειοψηφία που πρέπει να προσελκύσει ένα δημοψήφισμα για να είναι έγκυρο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Πρόωρες εκλογές μπορούν να διεξαχθούν στη Σλοβακία εάν το σύνταγμα αλλάξει για να επιτραπεί η συντόμευση της τετραετούς θητείας του κοινοβουλίου. Μια τέτοια αλλαγή συντάγματος θα χρειαζόταν έγκριση με δημοψήφισμα ή με τουλάχιστον 90 ψήφους στο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ κυβερνά ως μεταβατική ύστερα από την απώλεια της δεδηλωμένης στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση του κ. Χέγκερ, η οποία επικρίθηκε ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πλήττονται από τους ραγδαίους λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό, έπεσε ύστερα από πρόταση μομφής τον Δεκέμβριο.

Εκτός από τους Σλοβάκους, στις κάλπες φέτος πρόκειται να οδηγηθούν οι πολίτες στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, αλλά και την Τουρκία, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο. Περιφερειακές ή ειδικές εκλογές προβλέπονται ακόμη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Νορβηγία.

 

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα