Προνόμια εμβολιασμένων: Δύο ταχύτητες σε εστίαση και διασκέδαση

Σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα, ανακοινώθηκε, από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης  ο διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς χώρους, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύστασης της Επιτροπής Βιοηθικής και σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για τρεις στόχους:

Πρώτος, να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Δεύτερος, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός. Τρίτος, να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής που έχει τρεις πυλώνες, συνέχισε ο υπουργός:

Πειθώ προς τους εμβολιασμούς
Διευκόλυνση όσων είναι ήδη εμβολιασμένοι
Υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κάποιες κατηγορίες
Αμιγείς και μεικτοί χώροι
Καθιερώνονται, συνεπώς, δύο τρόποι λειτουργίας ανοικτών και κλειστών επιχειρήσεων:

Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι. Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει, ενώ στους μεικτούς και όσοι έχουν κάνει τεστ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.

Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μεικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μεικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Διχασμός κοινωνικού συνόλου και δικαιώματα εμβολιασμένων: Τί απάντησαν οι υπουργοί:

«Όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτημα για την κριτική πως ο διαχωρισμός των κλειστών χώρων σε αμιγείς και μεικτούς οδηγεί σε διχασμό και καταπατά δημοκρατικά δικαιώματα.

Πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός αφορά μόνο σε ορισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου εντός εσωτερικού χώρου και σε εξωτερικούς με μεγάλο συνωστισμό.

«Δεν μιλούμε για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους. Όλοι λειτουργούν σήμερα για όλους αδιαβαθμίτως και άρα δεν υφίσταται κανένας περιορισμός«, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ίδια πρακτική εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Δανία.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα επιλέξει η πολιτεία τη διαβάθμιση του χώρου αλλά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης επιχειρηματίας.

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι καθώς το αγαθό του εμβολιασμού προσφέρεται καθολικά «δεν μπορούμε τους εμβολιασμένους να τους κρατάμε πίσω από οποιεσδήποτε δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα».

Διαβεβαίωσε ότι οι ατομικές ελευθερίες θα διασφαλιστούν απολύτως και ειδικά για τα προσωπικά δεδομένα εξήγησε ότι η ψηφιακή εφαρμογή το μόνο που θα ελέγχει θα είναι η ακεραιότητα των πιστοποιητικών που προσκομίζονται και δεν θα κρατάει κανένα απολύτως αρχείο. Σχετικά με το θέμα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνέργεια με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι από πλευράς Πολιτείας δεν γίνεται κανενός είδους διαχωρισμός αλλά αυτό που υπάρχει είναι ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι.

«Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας απολύτως ελεύθερα επιλέγει εάν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα