Οι συζητήσεις για τη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνονται τα παιδιά σε σχέση με το σώμα τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychology.
Όσο πιο αυστηρά ή περιοριστικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά κατά την παιδική ηλικία, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθάνονται ντροπή για το σώμα τους ως ενήλικες, ακόμα και να εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 400 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών για να καταλάβουν πώς οι οι άνθρωποι που τις φρόντιζαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τους μιλούσαν για τα τρόφιμα. Εξέτασαν επίσης τα τρέχοντα συναισθήματά τους για το σώμα τους, τα πρότυπα διατροφής τους και τις πιθανές διατροφικές διαταραχές που μπορεί να είχαν.
Οι γυναίκες που ανέφεραν τα περισσότερα περιοριστικά και επικριτικά μηνύματα σχετικά με την κατανάλωση φαγητού, έτειναν να έχουν περισσότερες ντροπιαστικές εμπειρίες σε σχέση με το σώμα και την εικόνα τους, να υιοθετούν πιο περιοριστικούς διατροφικούς κανόνες και να εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές.
Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετες συζητήσεις σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής διατροφής μπορούν να γίνονται με λανθασμένο τρόπο, όπως εξηγούν οι ερευνητές.
Οι γονείς συχνά ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους και προσπαθούν να αυξήσουν την πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ή να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα. Χρησιμοποιούν αυτές τις στρατηγικές για να υιοθετήσουν τα παιδιά υγιεινές συνήθειες και να αποτρέψουν την παχυσαρκία.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι τέτοιες προσπάθειες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Επιπλέον, οι συζητήσεις αυτές ενδέχεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την εικόνα τους για το σώμα τους και τις διατροφικές τους συμπεριφορές ακόμη και μετά από χρόνια, στην ενήλικη ζωή τους.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα όταν μιλάτε για το φαγητό στα παιδιά σας. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα αντί σε εκείνα που υπογραμμίζουν τους περιορισμούς και προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες.
Πηγή: mindbodygreen.com
Σχετικά Νέα
-
ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα και η πρόοδος στην.
-
ΠΟΥ: Καμπανάκι για άμεσα μέτρα κατά της ηπατίτιδας που προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα
Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως με τον αριθμό αυτόν.
-
Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με.
-
Αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής το παθητικό κάπνισμα
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο.