Προκαλεί ο Ερντογάν: Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου τους ανήκει, θα μας βρουν απέναντι

Μετά τις απανωτές προκλήσεις από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και τον τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ήρθε η σειρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει τη «σκυτάλη», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το offsite.com.cy, μιλώντας στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος», o τούρκος πρόεδρος επανήλθε στη σκληρή ρητορική του, σημειώνοντας ότι «ως Τουρκία όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα, με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο».

Όπως σημείωσε ο Ερντογάν, «συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τ/Κ αδελφούς μας στην ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Για να μπορούν αυτά τα πλοία μας να συνεχίζουν με ασφάλεια την εργασία τους ασκούν καθήκοντα οι δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας».

«Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ», διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο τούρκος πρόεδρος.

«Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση»

Πριν τον Ερντογάν, ανάλογα προκλητικές δηλώσεις είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σημείωσε ότι «η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων».

«Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας»

Αλλά και ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πήρε «μέρος» στο επιθετικό κρεσέντο, αναφέροντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όπως ήταν και το 1974. «Έχουμε μία σαφή στάση όσον αφορά στη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας», είπε ο Ακάρ.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Μελβούτ Τσαβούσογλου σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν την Αμμόχωστο, απάντησε: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Σχετικά Νέα