

Ένας πρώην ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στη Βρετανία με τη Μάντσεστερ Σίτι και στην Ελβετία με άλλες ομάδες, έχει πλέον κατέβει στο «γήπεδο» της πολιτικής και είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας.
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε το Σάββατο σχεδόν παμψηφεί από το εκλεκτορικό σώμα του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, ως ο νέος ανώτατος άρχοντας της χώρας.
Ήταν όμως και ο μοναδικός υποψήφιος, γιατί η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καταλάβει τις έδρες της στο Κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου και δεν είχε προτείνει κανέναν υποψήφιο για το αξίωμα.
Διαδέχεται την Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι, η οποία είχε επικρίνει το κυβερνών και φιλορωσικό κόμμα Γεωργιανό Όνειρο. Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι ο σημερινός διορισμός του προέδρου αποτελεί «παρωδία» και είναι «αντισυνταγματικός και παράνομος».
Ο νέος πρόεδρος θεωρείται πρόσωπο που είναι πιστό στην κυβέρνηση της χώρας η οποία τους τελευταίους μήνες έχει έλθει αντιμέτωπη με κύμα φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.
Ο 53χρονος Καβελασβίλι κατηγορείται μάλιστα από τους διαδηλωτές ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που απέκτησε περιουσία στη Ρωσία, ίδρυσε το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και κυβερνά παρασκηνιακά τη Γεωργία από το 2012. Οι διασηλωτές κοροϊδεύουν και το ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο.
Ο Καβελασβίλι είναι αντιδυτικός παρά το ότι έζησε αρκετά χρόνια σε χώρες της Δύσης, σημειώνει το Politico.
Στην καριέρα του στο ποδόσφαιρο, ο Καβελασβίλι που αγωνίστηκε ως επιθετικός με την Μάντσεστερ Σίτι και στην Ελβετία για την Γκρασχόπερς, τη Ζυρίχη, τη Λουκέρνη, τη Σιόν, την Ααράου και τη Βασιλεία. Έπαιξε επίσης για την Ντιναμό Τιφλίδας και την Σπαρτάκ Βλαντικάβκαζ.
Με την Εθνική Γεωργίας είχε 46 συμμετοχές και εννέα γκολ.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του στράφηκε στην πολιτική. Ο Καβελασβίλι εκλέχτηκε με το Γεωργιανό Όνειρο το 2016 και το 2022 ήταν συνιδρυτής του κινήματος «Ισχύς του Λαού» που συντάσσεται με το Γεωργιανό Όνειρο και διακρίνεται για την αντιδυτική ρητορική του.
Ήταν μάλιστα ένας από τους συντάκτες του νόμου για την εγγραφή σε μητρώο για οργανισμούς που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, ενός νόμου αμφιλεγόμενου στη χώρα και έξω από αυτή, στα χνάρια ενός ρωσικού με το ίδιο περιεχόμενο.
Η απόφαση του Γεωργιανού Ονείρου να παγώσει μέχρι το 2028 τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ τάσσεται η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος η οποία αντέδρασε ακριβώς στην υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού στόχου που μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στο σύνταγμα της χώρας.
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.