Τουρκία: Εξασφαλισμένη νίκη Ιμάμογλου–Χάνει και τη Σμύρνη ο Ερντογάν

Προβάδισμα της αντιπολίτευσης στους τρεις μεγάλους δήμους δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα στις τουρκικές δημοτικές εκλογές που εξελίσσονται σε θρίαμβο για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με βάση μερικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,12% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και δείχνει επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο ίδιος, καθώς δεναξιώνει απλώς την επανεκλογή του. Διεκδικεί να είναι αυτός ο οποίος θα εμπεδωθεί στο εκλογικό ακροατήριο ως ο πολιτικός που την επόμενη ημέρα θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Τούρκου προέδρου.

Δεύτερη θητεία φαίνεται να εξασφαλίζει και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, και αυτός υποψήφιος του CHP. Νωρίτερα μάλιστα ο Γιαβάς κήρυξε τη νίκη του, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Στη Σμύρνη ο Κεμίλ Τουγκάι του CHP προηγείται του Χάμζα Ντάγκ με 11 μονάδες. «Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Υπάρχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα σε ορισμένες από τις περιοχές μας. Ωστόσο, ακόμη και στη χειρότερη μορφή του, είναι σαφές ότι περισσότερες περιοχές θα είναι δικές μας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», είπε ο Τουγκάι.

Το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται μάλιστα να χάνει τη δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές έρχεται δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό.

Live τα αποτελέσματα ΕΔΩ

 

Ιμάμογλου VS Κουρούμ: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

Το εκλογικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την ψήφο περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης θα διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα για τον Ιμάμογλου, καθώς η νίκη του σημαίνει ότι μπόρεσε να κινητοποιήσει διαφορετικά ακροατήρια, πέρα από τον στενό κεμαλικό πυρήνα του CHP.

Αξίζει να σταθεί κανείς στην ψήφο των νέων καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που σήμερα ψήφισαν για πρώτη φορά, στοιχείο που αναδεικνύει και τη δημογραφική έκρηξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και την οποία την αντιλαμβάνεται κανείς αν κυκλοφορήσει στο δρόμο της Πόλης.

Ο Ιμάμογλου θέλει να δημιουργήσει μια νέα βάση ψηφοφόρων που στο εγγύς μέλλον θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των εκατομμυρίων φανατικών υποστηρικτών του προέδρου Ερντογάν.

Το προφίλ του Ιμάμογλου

Ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αυτοδιοικητικός καριέρας, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που έσπασε την κυριαρχία του κόμματος του Ερτνογάν το 2019. Είναι κεμαλιστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο μόνος που κατάφερε να τον κερδίσει σε εκλογές. Ο Μουράτ Κουρούμ, είναι νέος μεν σε ηλικία 48 ετών αλλά… παλιός στην ερντογανική προεδρική «αυλή».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια και ο μόνος αξιόπιστος δυνητικός αμφισβητίας του Ερντογάν. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 κατόρθωσε να πάρει έπειτα από 25 χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν.

Μπροστά στις κάλπες της 31ης Μαρτίου, ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είχε μία μόνο επιλογή: Να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, με προοπτική να αναδειχθεί σε ηγέτη ευρύτερα της τουρκικής αντιπολίτευσης, που όρθωσε το ανάστημά του δύο φορές στον Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, παραιτήθηκε πέρυσι από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά την ήττα του έως τότε προέδρου του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Γεννημένος στο Ακτσάαμπατ –τους Πλατάνους- της Τραπεζούντας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στη γενέτειρά του, στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Διοίκηση Επιχειρήσεων και απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα