Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για μεγάλη ύφεση αν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει αποδυναμώσει δραματικά την ανάκαμψη που σημείωνε η παγκόσμια οικονομία. Η κατάσταση, όμως, μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία αν οι κυβερνήσεις αποσύρουν εσπευσμένα τα μέτρα στήριξης των οικονομιών ή δεν διασφαλίσουν επάρκεια των κατάλληλων εμβολίων.

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Ο διεθνής Οργανισμός εκτιμά πως η ανάπτυξη το επόμενο έτος δεν θα υπερβεί το 4,2%, ενώ τον Σεπτέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 5%. Παράλληλα, προεξοφλεί πως θα συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα τόσο τα αυξημένα κρούσματα όσο και τα περιοριστικά μέτρα και πιθανολογεί ότι θα υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους προβλέψεις του, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για ορισμένες χώρες. Για την οικονομία της Βρετανίας, για παράδειγμα, προβλέπει τώρα πως η ανάπτυξή της δεν θα υπερβεί το 4,2%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για θεαματική ανάκαμψη 7,6%. Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει τώρα ανάπτυξη 3,2%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για 4%.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κορυφαίος οικονομολόγος του διεθνούς Οργανισμού, Λόρενς Μπουν, τονίζει πως «η πολιτική πρέπει να κάνει πολλά ακόμη», ενώ προειδοποιεί πως «αν επιδεινωθεί η κατάσταση της δημόσιας υγείας ή ανακληθούν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, τότε θα δούμε μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης και ένα σκηνικό μεγαλύτερης ύφεσης».

Όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, η νέα έκκληση του διεθνούς Οργανισμού για παράταση των μέτρων στήριξης από πλευράς των κυβερνήσεων σκιαγραφεί το πόσο εύθραυστη είναι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία. Το πρόβλημα είναι πως το μεγάλο σοκ που υπέστη τους πρώτους μήνες της πανδημίας όταν όλες οι οικονομίες συρρικνώθηκαν δραματικά, τώρα ακολουθείται από μια παρατεταμένη περίοδο επιβράδυνσης ή μικρότερης ύφεσης σε πολλές γεωγραφικές ζώνες.

Την ανησυχία του ΟΟΣΑ φαίνεται να συμμερίζονται, άλλωστε, πολλές κεντρικές τράπεζες παρά την αισιοδοξία που έχουν ενσπείρει οι πρόσφατες ειδήσεις περί των εμβολίων. Ενδεικτική περίπτωση ο Πάουελ, επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, που προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι επέρχονται «σημαντικές προκλήσεις ενώ παραμένουν οι αβεβαιότητες». Από τους καθοριστικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη θα είναι η ανάπτυξη και διάθεση αποτελεσματικών θεραπειών κατά του κορωνοϊού. Θα έδινε στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να δώσουν τέλος στα περιοριστικά μέτρα οριστικά και αμετάκλητα, στις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν και τους εργαζομένους να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους. Όπως, όμως, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, τυχόν καθυστέρηση μπορεί να έχει δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο, ακριβώς επειδή έχουν καλλιεργηθεί πάρα πολλές ελπίδες εν αναμονή των εμβολίων.

Μην ανησυχείτε για το χρέος

Σε ό,τι αφορά την έκκλησή του για διατήρηση των μέτρων στήριξης των οικονομιών, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως έχει εκτιναχθεί στα ύψη το παγκόσμιο χρέος, αλλά υποβαθμίζει κατά κάποιον τρόπο τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς τονίζει πως τώρα το κόστος του δανεισμού είναι χαμηλό για τις περισσότερες χώρες. Ο διεθνής Οργανισμός αναγνωρίζει επίσης πως ένα τμήμα των δαπανών μπορεί να σπαταλήθηκε, καθώς «τα ευεργετικά οικονομικά αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα της δημοσιονομικής στήριξης». Επαναλαμβάνει, άλλωστε, πως τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός αγοράς. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα και τα φτωχά νοικοκυριά, ιδιαιτέρως όσα έχουν περιορισμένο δίχτυ προστασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα