“Πράσινο φως” από το ελβετικό κοινοβούλιο για εις βάθος έρευνα για την κατάρρευση της Credit Suisse

Το κοινοβούλιο της Ελβετίας συμφώνησε επίσημα να ιδρύσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει την κατάρρευση και τη διάσωση της Credit Suisse σε μια συμφωνία που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές, ανακοίνωσε το νομοθετικό σώμα την Πέμπτη.

Αναφορικά με την έρευνα, πρόκειται μόλις για την πέμπτη φορά που ιδρύεται μια τέτοια επιτροπή στη σύγχρονη ιστορία της Ελβετίας.

Το εν λόγω βήμα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας έρχεται αφότου δύο υποεπιτροπές υποστήριξαν μια έρευνα εις βάθος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς ενήργησαν ενόψει της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse, σηματοδοτώντας την πρώτη διάσωση μιας παγκόσμιας τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008.

Η κυβέρνηση παρείχε στις τράπεζες 109 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (120,32 δισεκατομμύρια δολάρια) σε οικονομικές εγγυήσεις για να διευκολυνθεί η συμφωνία, προκαλώντας ευρεία αναταραχή στην Ελβετία.

Την ερχόμενη Τετάρτη τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να αποφασίσουν ποιοι βουλευτές θα απαρτίζουν την επιτροπή των 14 εδρών. Η ακριβής εντολή της έρευνας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.