Πούτιν: Η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, αλλά χωρίς επιτυχία

Ο Ρώσος πρέοδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή σε συνέδριο στο Σότσι ότι η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων, αλλά χωρίς επιτυχία τόνισε.

“Η επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει αρχίσει. Αυτό αποδεικνύεται από τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων”, υποστήριξε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι “τα ουκρανικά στρατεύματα δεν πέτυχαν τους στόχους τους σε κανέναν τομέα, χάρη στο θάρρος των Ρώσων στρατιωτών και τη σωστή οργάνωση των στρατευμάτων”.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι απέκρουσε σφοδρές ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές της Ζαπορίζια και του Ντονέτσκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.000 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχισαν τις προσπάθειες διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων στις κατευθύνσεις του νότιου Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ρωσικές γραμμές τέσσερις φορές με δύο τάγματα και με την υποστήριξη αρμάτων μάχης νότια της Βελίκα Νοβοσίλκα στο Ντονέτσκ, αλλά αποκρούστηκαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επίσης δύο επιθέσεις νότια της πόλης Ορίχιβ στην περιοχή της Ζαπορίζια, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία είπε πως η Ουκρανία έχασε περίπου 1.200 άνδρες, περίπου 40 άρματα μάχης και αρκετά αεροσκάφη, περιλαμβανομένου ενός MiG-29 και ενός Su-25 τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ρωσία, που χθες Πέμπτη, είχε πει πως η Ουκρανία έχασε 3.715 άνδρες μέσα σε τρεις ημέρες, δεν έδωσε στοιχεία για τις δικές της απώλειες.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους απολογισμούς για τις απώλειες είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς στο πεδίο της μάχης.