

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει σταθερά έναντι της ευρωπαϊκής και το 2024, με τις επιδόσεις της στο πρώτο τρίμηνο να είναι ενθαρρυντικές. Ο ρυθμός ανάπτυξης 2,1% είναι ελαφρώς χαμηλότερος από το 2,5% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά πολύ πιο πάνω συγκριτικά μ’ αυτόν της Ευρωζώνης (0,3%).
Η «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι όλα τα βασικά συστατικά του ΑΕΠ, εκτός των καθαρών εξαγωγών, κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις, με το μείγμα να φανερώνει ισχυρότερη επιχειρηματική δραστηριότητα, με ενίσχυση της παραγωγής και άνοδο της επενδυτικής δαπάνης.
Ειδικότερα από την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ότι:
Η ιδιωτική κατανάλωση, κυρίως για υπηρεσίες, παρέμεινε σε σταθερή ανοδική τροχιά (+2,2% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2024 από 2,0% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2023), λόγω:
- Των υποστηρικτικών συνθηκών στην αγορά εργασίας (η συνολική αμοιβή των εργαζομένων αυξήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2024 κατά 5,6% ετησίως σε ονομαστικούς όρους και 2,5% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους, βάσει του ΔΤΚ, αντανακλώντας την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,6% ετησίως και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των πραγματικών μισθών),
- Του αυξανόμενου μη-μισθολογικού εισοδήματος (από ενοίκια, τόκους και μερίσματα και λοιπές πηγές εκτός εργασίας),
- Της επιτάχυνσης της καταναλωτικής πίστης (4,5% ετησίως το Μάρτιο του 2024 από 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023).
Ταυτόχρονα, η ισχυρή κατανάλωση υπηρεσιών υπεραντιστάθμισε και την αρνητική επίδραση, 0,8 ποσοστιαίων μονάδων, λόγω της μειωμένης δημόσιας κατανάλωσης (-2,7% ετησίως το 1ο τρίμηνο 2024 ), καθώς σχεδόν όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης των προηγούμενων ετών αποσύρθηκαν.
Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) αυξήθηκε κατά 2,9% ετησίως και κατά 7,1% σε τριμηνιαία βάση, ανακτώντας τη δυναμική του, έπειτα από υποχώρηση κατά 5,5% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2023, λόγω της χρονικής μετάθεσης κεφαλαιουχικών δαπανών και της υψηλής βάσης σύγκρισης με το 4ο τρίμηνο του 2022, όταν το επίπεδο του ΑΣΠΚ είχε φτάσει σε υψηλό 10ετίας.
Οι καθαρές εξαγωγές είχαν έντονα αρνητική συμβολή, κυρίως λόγω συγκυριακών παραγόντων, στην οικονομική ανάπτυξη, αφαιρώντας 3,6 ποσοστιαίες μονάδες από την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2024 (έναντι +0,5 ποσοστιαίων μονάδων το 2023), με τις συνολικές εξαγωγές να μειώνονται κατά 5,7% ετησίως.
Ανάπτυξη 2,4% το 2024
Οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2024, τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα αυτός να κινηθεί ακόμη υψηλότερα, εάν συμβάλλουν ορισμένοι παράγοντες, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και η ανάκαμψη των εξαγωγών. Οι κλιματικές επιδράσεις συνιστούν, επίσης, έναν παράγοντα με αυξανόμενη βαρύτητα που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί επαρκώς.
Σχετικά Νέα
Βατικανό: Στις 18 Μαΐου η ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα του ΙΔ’
Την Κυριακή, 18 Μαΐου, θα τελεστεί η λειτουργία ενθρόνισης του νέου ποντίφικα, Πάπα Λέοντα.
Συντάξεις Ιουνίου 2025: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες.
Το πρώτο κήρυγμα του Πάπα Λέοντα: Ελπίζω η εκκλησία να φωτίσει τις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου
ΟΠάπας Λέων 14ος τελώντας την πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα Σιστίνα εξέφρασε την ελπίδα πως.
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έναντι 2,4% τον Μάρτιο
Επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Απρίλιο εφέτος, καθώς αυξήθηκε 2%, από 2,4% τον Μάρτιο.