ΠΟΥ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη – Η στέβια δεν είναι αθώα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έρχεται να «ταράξει τα νερά» δημοσιεύοντας μια νέα κατευθυντήρια γραμμή όσον αφορά τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη. Συγκεκριμένα συνιστά την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών.

Από τα ευρύματα συστηματικής έρευνας το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.

Επίσης δεν αποκλείστηκαν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση αυτού του είδους των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Τα συνήθη γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα