Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού στα ασφαλιστικά ταμεία

Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι είτε είχαν ενταχθεί σε κάποια παλαιά ρύθμιση, την οποία έχασαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εν μέσω υγειονομικής κρίσης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας θα έχει τη μορφή τροπολογίας και θα έχει δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορά στη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής ή και αναστολή είσπραξης έως τον Απρίλιο του 2021.

Και δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες α εντάξουν τις εισφορές αυτές σε ρύθμιση 24 έντοκων ή 12 άτοκων δόσεων.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται στο ΚΕΑΟ έως τις 31 Ιουλίου 2021. Η κατώτερη δόση ορίζεται στα 50 ευρώ.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, που θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Η ρύθμιση θα χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις.

Το δεύτερο αφορά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, κατά κύριο λόγο αυτής των έως 120 δόσεων, για όσους έχασαν πάνω από δύο δόσεις και βγήκαν εκτός ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η πληρωμή μιας δόσης έως το τέλος Νοεμβρίου και, χωρίς άλλες ενέργειες, η ρύθμιση θα παραταθεί για όσους μήνες εκκρεμούν οι πληρωμές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα