

Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα την Καθαρά Δευτέρα, που εφέτος είναι στις 27 Φεβρουαρίου 2023, δίνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).
Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).
Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει εφέτος κατ’εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.
Σχετικά Νέα
Eurostat: Αυξημένο κατά 24% το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων από το 2019
Κατά περίπου 24% έχει αυξηθεί το καθαρό ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων την τελευταία πενταετία,.
ΤτΕ: Μειώθηκαν οι εξαγωγές, αυξήθηκαν οι εισαγωγές το α’ τρίμηνο – Μεγαλώνει το εξωτερικό έλλειμμα
Διευρυμένο εμφανίζεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2025, λόγω.
ΑΑΔΕ: Τελεσίγραφο σε μεγαλοοφειλέτες- Δεύτερη ευκαιρία έως 20/6
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκπέμπει σαφές μήνυμα προς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με.
Wall Street: Κλείσιμο με πτώση
Απώλειες κατέγραψε χθες Τρίτη το χρηματιστήριο της Wall Street, εν μέσω αβεβαιότητας για τη.