Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους μαύρους κύκλους;

Η περιοχή των ματιών είναι η πιο ευαίσθητη και η πιο “λεπτή” περιοχή στο πρόσωπο γι αυτό και πολλές φορές εμφανίζει πιο εύκολα αισθητικά προβλήματα. Το κύριο πρόβλημα που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φύλου είναι οι μαύροι κύκλοι.

Γράφει η Ιωάννα Δαλαμαρίνη

Η δημιουργία τους είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας του αίματος . Το έντονο στρες, η κακή διατροφή, η κακή ποιότητα ύπνου αλλά και κάποια παθολογικά αίτια μπορούν να εντείνουν την εμφάνιση τους.

Συνεπώς, η υιοθέτηση κάποιων καλών συνηθειών για την αντιμετώπιση τους είναι οι εξής:

  • Επαρκής ύπνος (τουλάχιστον 6-8 ώρες καθημερινά)
  • Καλή διατροφή (πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά-μείωση αλατιού)
  • Αντηλιακή προστασία
  • Τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων που θα βοηθήσουν ειδικότερα στο πρήξιμο της περιοχής (όπως  φακελάκια από πράσινο τσάι ή και αγγούρι)
  • Αποφυγή έντονων κινήσεων (όπως τρίψιμο)
  • Μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές (το μπλε φως που εκπέμπουν εντείνει όχι μόνο τη εμφάνιση τους αλλά οδηγεί και σε digital aging)

Απαραίτητο βήμα είναι και η χρήση κρέμας, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ) και θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ένα  από τα ακόλουθα συστατικά.

Η Βιταμίνη C ενδείκνυται για την μείωση τους καθώς δίνει λάμψη  και μπορεί  να βοηθήσει στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια.

Η ρετινόλη  αποτελεί  ένα εξίσου δραστικό συστατικό για την καταπολέμηση τους. Έχει ισχυρή λευκαντική δράση και συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση των μαύρων κύκλων αλλά και σε ρυτίδες που σχηματίζονται στην περιοχή των ματιών. Ωστόσο, όπως έχω αναφερθεί και σε άλλα άρθρα για την ρετινόλη είναι σημαντικό η χρήση της να γίνεται με φειδώ και λίγες μέρες μέσα στην εβδομάδα ώστε ο οργανισμός να συνηθίσει σε αυτό το δραστικό συστατικό.  Συνιστάται κυρίως στη βραδινή περιποίηση και χρήση αντηλιακού την επόμενη μέρα.

Το υαλουρονικό  οξύ συμβάλλει πιο πολύ στο να κρατά ενυδατωμένη την περιοχή. Συγκρατεί την υγρασία και δείχνει ένα πιο λαμπερό και ξεκούραστο βλέμμα.

Η καφεΐνη είναι ένα άλλο συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση τους καθώς διεγείρει την μικροκυκλοφορία.

Τέλος, η Βιταμίνη Κ είναι η πιο γνωστή βιταμίνη που χρησιμοποιείται για τους μαύρους κύκλους. Η δράση της να ελέγχει τη συσσώρευση τους αίματος, την καθιστά  ιδανική λύση για τα μάτια.

Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετές κρέμες οι οποίες συνδυάζουν όλα τα παραπάνω συστατικά αλλά μπορείς και να αναζητήσεις κρέμες  που να έχουν ένα δραστικό συστατικό. Επίσης, μπορεί να γίνει συνδυασμός κρεμών για ένα καλύτερο και πιο άμεσο αποτέλεσμα. Όπως για παράδειγμα ένα serum  με υαλουρονικό οξύ και στη συνέχεια μία κρέμα με ένα πιο δραστικό συστατικό. Ένα πολύ χρήσιμο tip είναι οι κρέμες των ματιών να φυλάσσονται στο ψυγείο. Η δροσερή αίσθηση βοηθά στη μείωση του  πρηξίματος. Στην αγορά επίσης υπάρχουν και επιθέματα με δραστικά συστατικά που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σαν μάσκα. Η τοποθέτηση της κρέμας γίνεται με απαλές κινήσεις  στο κόκκαλο. Η θερμοκρασία του σώματος θα μεταφέρει την κρέμα πιο κοντά στα μάτια.

Το σημαντικότερο είναι να βρεθούν τα αίτια που τους προκαλούν. Με τις παραπάνω συμβουλές σίγουρα θα μειωθούν ανάλογα και την κατάσταση του προβλήματος. Εάν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

Σχετικά Νέα