Πως η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την ύφεση στην Ευρώπη

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολι Ρεν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αιφνιδιάσει ευχάριστα τους επενδυτές.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός «πακέτου» μέτρων ανώτερο από τις προσδοκίες της αγοράς. Περιλαμβάνονται αγορές ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων και μακροπρ΄θεσμα δάνεια στις τράπεζες δηλαδή τεράστια ρευστότητα με την οποία ελπίζει να βάλει φρένο αρχικά και να αντιστρέψει στη συνέχεια την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο φόβος πηγάζει από την αναμενόμενη ύφεση στην ατμομηχανή της Ευρώπης τη Γερμανία, την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και τις απειλές για εμπορικό ¨πόλεμο¨ στην Ευρώπη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οσον αφορά στα επιτόκια δανεισμού η μείωση αναμένεται να είναι διπλάσια από εκείνη που αναμένουν οι αγορές. Πιο συγκεκριμένα αντί για 0,1% θα είναι 0,2%. Οσον αφορά στις αγορές ομολόγων, αυτές αναμένεται να φτάσουν, σύμφωνα και με τις προσδοκίες που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, στα 50 δισ. ευρώ το μήνα.

Το τρίτο μέτρο, που ο Ολι Ρεν άφησε να εννοηθεί πως θα θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ, είναι η χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από τους σημερινούς.
Για να έχουμε μία εικόνα για την υποδοχή των δηλώσεων του Ολι Ρεν από τις αγορές θα αναφέρουμε πως αμέσως μετά το δεκαετές ομόλογο της Γερμανίας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, στο -0,688% (αρνητικό επιτόκιο) και του δεκαετούς της Ιταλίας στο 1,375%.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το μέτρο είναι σημαντικό. Βλέπετε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στη χώρα μας και κατ΄ επέκταση οι φοροελαφρύνσεις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από αυτή εξαρτώνται ο τουρισμός και οι εξαγωγές, που είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Από αυτή εξαρτάται επίσης και το επενδυτικό κλίμα.

Σχετικά Νέα