Πορτογαλία: Παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού

Παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφάσισαν οι αρχές της Πορτογαλίας για να αντιμετωπίσουν τη διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σε απόφαση για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αποφάσισε η βουλή της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ισχύει από τις 9 Νοεμβρίου, παρατείνεται μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, με την προοπτική να υπάρξει και περαιτέρω παράταση έως τις 7 Ιανουαρίου.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εν μέσω εορτών

Στο πλαίσιο των περιορισμών για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού, οι πορτογαλικές αρχές επιτρέπουν στους πολίτες της χώρας τις μετακινήσεις μεταξύ των δήμων της χώρας κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, αλλά οι συγκεκριμένες μετακινήσεις θα απαγορευτούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα επακόλουθα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα το Σάββατο.

Στην ανακοίνωσή τους για τα μέτρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε όσον αφορά τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά πως, «θα απαγορευτούν οι δημόσιες γιορτές και συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους ομάδων άνω των έξι ατόμων», ενώ έκανε έκκληση προς τις οικογένειες που σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν για τις διακοπές να «συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους» και «να αποφύγουν να μείνουν χωρίς μάσκες προσώπου».

Οι διακοπές των χριστουγέννων στην Πορτογαλία διαρκούν από τις 23 έως 26 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι άνθρωποι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν μεταξύ δήμων, αλλά μόνο οι ταξιδιώτες θα επιτρέπονται στους δρόμους για μια νύχτα στις 24 Δεκεμβρίου. Την νύχτα των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ στις 02:00 π.μ. τοπική ώρα για το κοινό και στη 01:00 π.μ. για εστιατόρια. Στις 26 Δεκεμβρίου, η δημόσια απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει στις 23:00 μ.μ. και το ένα για εστιατόρια στις 3 μ.μ.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων

Για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου, το ταξίδι μεταξύ των δήμων της Πορτογαλίας θα απαγορευτεί, δήλωσε ο Κόστα. Οι εορτασμοί σε εξωτερικούς χώρους θα απαγορεύονται επίσης λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας από 1 π.μ. την 1η Ιανουαρίου, τόσο για το κοινό όσο και για τα εστιατόρια. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας την επόμενη μέρα θα ισχύει από τις 11 μ.μ. για το κοινό και στις 3 μ.μ. για εστιατόρια.

Η Πορτογαλία έχει ειδική απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Σαββατοκύριακα από τη 13:00 μ.μ. έως τις 05:00 π.μ. σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, καθώς και γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο από τις 23:00 μ.μ. έως τις 05:00 πμ.

Το Σάββατο, οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν 318.640 κρούσματα κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων 4.876 θανάτων και πάνω από 240.000 άτομα που ανάρρωσαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα