Πολύ κοντά ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η κλεψύδρα του χρόνου μέχρι την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από χθες Τετάρτη αδειάζει όλο και πιο γρήγορα, αφού κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως αυτός θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν την πρόθεση της ΕΕ να ολοκληρωθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, με τις συζητήσεις να είναι καθημερινές ,ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς η νέα νομοθεσία θα εφαρμόζεται μέσω πλατφόρμας IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις, υπενθυμίζεται ότι το ζητούμενο είναι η εξάλειψη των προβλημάτων του νόμου «Κατσέλη». Το αυστηρά οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί, έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο.

Συγχρόνως και μέχρι στιγμής, οι δανειστές επιμένουν να διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά, ενώ τίθενται ερωτήματα και ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ (υπάρχει και η πρόταση της ΕΚΤ για μείωση του ορίου στα 200.000) έναντι του ορίου των 250.000 ευρώ που είναι η ελληνική πρόταση.

Αναφορικά με τα επιχειρηματικά δάνεια οι ευρωπαίοι δέχονται να ενταχθούν μεν, αλλά να καλύπτονται υποθήκες όχι μεγαλύτερες από 130.000 ευρώ. Ζήτησαν επίσης να μειωθεί και το ανώτατο όριο οφειλής στην ρύθμιση από τις 130.000 που είχε συμφωνηθεί με τους τραπεζίτες στις 100.000 ευρώ.

Σημαντική μείωση και στο όριο των καταθέσεων όσων μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση από τις 31.000 ευρώ στα 20.000 ή ακόμα και τις 15.000 ευρώ.

Συμφωνία εντός των επόμενων ημερών «βλέπει» ο Μοσκοβισί

Παράλληλα, σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης, ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, ενώ εκτίμησε πως θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

«Σε συνέχεια της εντολής που έδωσε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2018», σημείωσε σε γραπτή του δήλωση ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών. «Η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο είναι κλειδί τόσο για τους πολίτες όσο και για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα», δηλώνει.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου», κατέληξε ο Μοσκοβισί.

Σχετικά Νέα