Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει τον κλοιό ο Πούτιν

Τα νευραλγικά «κέντρα λήψης αποφάσεων» της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων δήλωσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μία εβδομάδα μετά την εκτόξευση του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik εναντίον στόχου στην κεντρική περιοχή του Ντνίπρο και επτά εβδομάδες πριν από την εξάντληση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε την απειλή του υπογραμμίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη πλήξει στόχους στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επιδρομή drones εναντίον της ρωσικής πρωτεύουσας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αναφορικά με τη χρήση του Oreshnik, πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι και 5.500 χιλιομέτρων, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε ότι ήταν αναγκαία ύστερα από τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι «δοκιμές» με πειραματικούς πυραύλους Oreshnik, υπενθύμισε πως ο στρατός του διαθέτει και άλλους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου Kinzhal και Tsirkon, οι οποίοι, πάντα κατά τον Πούτιν, «δεν έχουν το αντίστοιχό τους στον κόσμο» και ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να κατασκευάζει «δεκαπλάσιους πυραύλους από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ μαζί».

" " " "

Η Οργάνωση Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) συγκροτήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Ρωσίας. Περιλαμβάνει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και διατηρεί σχέσεις στενής συνεργασίας με την Κίνα.

Η χρήση του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik και οι απειλές της Ρωσίας κατά των χωρών που ενισχύουν τον ουκρανικό στρατό έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδίως τους γείτονες και συμμάχους της Ουκρανίας. Χθες, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει στην Πολωνία πυραύλους Patriot στις αρχές του 2025, ώστε να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας.

Νέα μαζική ρωσική επιδρομή από αέρος άφησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Νωρίτερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο ρωσικός στρατός είχε πραγματοποιήσει τη δεύτερη, μέσα στον τρέχοντα μήνα, μαζική επιδρομή εναντίον ουκρανικών υποδομών, με χρήση πυραύλων και drones. Σύμφωνα με το Κίεβο, η επιδρομή είχε ως κύριο στόχο ενεργειακές εγκαταστάσεις στη δυτική, κεντρική και νότια Ουκρανία και προκάλεσε μεγάλες βλάβες, με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο πολίτες να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση τη στιγμή που ο υδράργυρος πέφτει και άλλος ένας σκληρός χειμώνας έρχεται.

Για «απερίγραπτη κλιμάκωση» έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυραύλους Κρουζ εξοπλισμένους με πυρομαχικά διασποράς προς μεγιστοποίηση του αριθμού των θυμάτων. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία για τις επιπτώσεις της επίθεσης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, τον οποίο ευχαρίστησε για την παροχή πρόσθετης βοήθειας, ύψους τριών δισ. στερλινών. Κατά το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, η χθεσινή επίθεση ήταν η 11η εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας από τον Μάρτιο και έλαβε χώρα με χρήση 91 πυραύλων και 97 drones.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αναχαίτισαν κύμα ουκρανικών επιθέσεων με drones, που έπληξαν τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αναχαιτίστηκε ουκρανικός πύραυλος ακριβείας Neptune, ο οποίος καθοδηγείται από δορυφόρους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν οι σφοδρές συγκρούσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι Ρώσοι βιάζονται να εξοστρακίσουν τα ουκρανικά στρατεύματα που κατάφεραν να διεισδύσουν στις αρχές Αυγούστου, προτού αναλάβει την αμερικανική προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ και τεθεί επί τάπητος το θέμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι Ουκρανοί έχασαν στο Κουρσκ 250 άνδρες, δύο άρματα μάχης και τρία τεθωρακισμένα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι εισαγγελικές αρχές του Κιέβου κατήγγειλαν χθες ότι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν εν ψυχρώ πέντε Ουκρανούς ενόπλους που είχαν παραδοθεί στο χωριό Νονονταρίβκα της περιφέρειας Ζαπορίζια.

Πίεση από τις ΗΠΑ για το όριο στράτευσης

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον πιέζει τον Ζελένσκι να κατεβάσει το όριο στράτευσης από τα 25 στα 18 χρόνια, ώστε να αυξήσει ουσιωδώς τον όγκο των μάχιμων δυνάμεων, που βρίσκονται υπό πολύ μεγάλη πίεση. «Είναι απλά μαθηματικά», δήλωσε στο πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, τονίζοντας την υπεραριθμία των Ρώσων στο πεδίο της μάχης. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια 56 δισ. δολαρίων. «Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε όπλα, αλλά η πιο ζωτική ανάγκη των Ουκρανών εντοπίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Σον Σάβετ. Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε κύκλωμα που καταχράστηκε 10 εκατ. δολάρια από πρόγραμμα προμηθειών στρατιωτικών στολών. Οι διωκτικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον πρώην βουλευτή και συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας.

πηγή: REUTERS, BBC
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα