Πληθωρισμός: Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια

Η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, σε επίπεδα κάτω του 3% είναι προφανώς μια θετική εξέλιξη, που ωστόσο αποτελεί και «παγίδα» αν αναλυθεί μονοδιάστατα. Ο παράγοντας που διαμορφώνει την πτωτική τάση του πληθωρισμού, όπως αποτυπώνεται στον εθνικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ (2,8% τον Μάιο) και στον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat (4,1% τον Μάιο), είναι οι ενεργειακές τιμές που έχουν πάρει την κατιούσα, κυρίως από τις αρχές του 2023.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Η εκτόξευση των ενεργειακών τιμών, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αποτέλεσαν τη βασικότερη αιτία για την τεράστια άνοδο του πληθωρισμού σ’ όλη την Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα. Η τιμή του φυσικού αερίου είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη (350 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο του 2022), μαζί και η χονδρική ρεύματος, παρασύροντας προς τα πάνω και με ραγδαίο ρυθμό τις πληθωριστικές τάσεις. Η εικόνα αυτή, σ’ ό,τι αφορά τις ενεργειακές τιμές έχει αλλάξει άρδην και προς το καλύτερο, καθώς το φυσικό αέριο ακολούθησε ένα ισχυρό μπαράζ αποκλιμάκωσης, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 25 ευρώ.

Έχει προκύψει, όμως, και μια «μαγική» εικόνα αναφορικά με την πραγματική δυναμική του πληθωρισμού, που αφορά την αριθμητική της αξία και ταυτόχρονα την… ουσιαστική δυσμενή συνθήκη ακρίβειας που έχει εδραιωθεί στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά. Ο Γενικός δείκτης υποχωρεί αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει ισχυρή και σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τον Μάιο, στη χώρα μας, έφτασε στο 11,6%  από το 11,4% του Απριλίου, ενισχύοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τους.  Οι τιμές σε βασικά τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, κρέατα, ψωμί και δημητριακά παραμένουν στα ύψη για έναν ακόμη μήνα, ενώ δεν προκύπτει ένδειξη αισθητής αποκλιμάκωσής τους το επόμενο διάστημα.

Διευρύνεται η ακρίβεια σ’ όλο το καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών

Αυτό που αποτελεί εστία ανησυχίας και καταγράφηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι πως η ακρίβεια γενικεύεται σ’ όλο το εύρος του καλαθιού των προϊόντων και των υπηρεσιών. Σημείο αναφοράς αποτελεί η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κατά 18%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ανοδική πορεία των τιμών (+11,8) στους τομείς της ένδυσης και υπόδησης.

Επίσης οι ανατιμήσεις χτυπούν για τα καλά τον κλάδο των υπηρεσιών, όπου μεταξύ άλλων τον Μάιο, τα κόμιστρα των ταξί αυξήθηκαν 32,9% τα εισιτήρια των αεροπλάνων 27,4% και τα εισιτήρια των πλοίων τιμές κατά κατά 11,2%. Επίσης οι τιμές σε ξενοδοχεία μοτέλ και τα πανδοχεία είχαν αύξηση κατά 14,1%.

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια και στην περίπτωση του πληθωρισμού αυτή η ρήση ταιριάζει γάντι. Η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών δεν συνεπάγεται αποκλιμάκωση της ακρίβειας, αλλά αντιθέτως αυτή παραμένει ισχυρή και ακλόνητη κυρίως στα τρόφιμα, με δυναμικές ανατιμήσεις και σε άλλους νευραλγικούς τομείς για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα