Πλησιάζει η στιγμή επιλογής των ασφαλιστικών εισφορών

Την επομένη της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου την προσεχή Πέμπτη, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νέου νόμου, οι ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020 θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 12 Μαρτίου.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για τους επαγγελματίες, τα νέα επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών (για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη) θα είναι τα ακόλουθα:

Έως 5 έτη: 126 ευρώ.

Μετά τα πέντε έτη:

1η κατηγορία: 210 ευρώ
2η κατηγορία : 252 ευρώ.
3η κατηγορία : 302 ευρώ.
4η κατηγορία: 363 ευρώ.
5η κατηγορία: 435 ευρώ.
6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα στις αρχές του έτους να επιλέγει την κατηγορία της εισφοράς και να την αλλάζει αν το επιθυμεί.

Απαλλαγή από διπλές εισφορές

Την ευκαιρία εν τω μεταξύ να απαλλαγούν από διπλές εισφορές θα έχουν μισθωτοί που απασχολούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες (δηλαδή αμείβονται με μπλοκάκι). Βασική προϋπόθεση είναι ο συγκεκριμένος μισθωτός να καταβάλλει από τις εισφορές της μισθωτής εργασίας 252 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή το ύψος των εισφορών το οποίο, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, αναλογεί στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Οι ασφαλισμένοι που καλύπτουν από τον μισθό τους το ποσό της εισφοράς των 252 ευρώ θα απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Εάν δεν την καλύπτουν, δηλαδή εάν οι εισφορές τους ως μισθωτοί είναι μικρότερες από 252 ευρώ, τότε θα καλύπτουν το υπόλοιπο ποσό των εισφορών μέχρι τα 252 ευρώ. Το ποσό αυτό θα ισχύει για όσους μισθωτούς ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Για όσους ασκούν αγροτικό επάγγελμα το ύψος της συνολικής εισφοράς καθορίζεται στα 143 ευρώ.

Σχετικά Νέα