Πλήρως εμβολιασμένο το 20% των πολίτων ως τα τέλη Μαΐου – Στα 5,6 εκατ. οι εμβολιασμοί

Έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν διενεργηθεί περίπου 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20%. Αυτό είναι μια εκτίμηση που δίνουμε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δύο με τρεις εβδομάδες πριν, δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα ποσοστά εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που κυμαίνονται γύρω στο 70%.

«Σίγουρα θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό, αλλά δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε χαμηλά τα ποσοστά. Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλότερα και άλλες που είναι χαμηλότερα. Θέλαμε να δοθεί μια έμφαση κυρίως στα άτομα άνω των 80 τα οποία είναι και τα πιο ευάλωτα και τα πιο ευπαθή και εκεί δεν υπάρχει όριο και στόχος» ανέφερε.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός της AstraZeneca. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο άτομα που έχουν νοσήσει με Covid 19, να εμβολιάζονται με μία δόση εμβολίου, παρέπεμψε στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για να αποδειχτεί ότι είναι καλό να γίνουν οι δύο δόσεις με διαφορετικά εμβόλια» και ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνεται ο εμβολιασμός των πολιτών με το ίδιο εμβόλιο και για τις δύο δόσεις.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, είπε ότι είναι δύσκολη η επιχείρηση στην οργάνωσή της. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πως θα μπορούν να εμβολιαστούν οι έχοντες αδυναμία μετακίνησης.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή και εκπαιδευτικούς. Ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι που θα εφαρμοστεί άμεσα, η συζήτηση αυτή θα τεθεί από το Σεπτέμβριο και θα εξεταστούν και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν».

Σε ό,τι αφορά τα self test στα σχολεία, που από δύο την εβδομάδα, όπως ήταν η σύσταση της επιτροπής, έγιναν ένα ο Μ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ακολουθήθηκαν οι οδηγίες της επιτροπής για το δεύτερο self test.

«‘Όπως και να έχει θα μπούμε σε μια περίοδο που θα είναι ευρεία η χρήση των self test όχι μόνο στα σχολεία, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου ο πολίτης θα μπορεί να τα βρίσκει παντού και να τα αγοράζει εφόσον επιθυμεί» κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα