Πλημμυροπαθείς: Καταβλήθηκε η 10η δόση πρώτης αρωγής – Πότε κλείνει η πλατφόρμα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η 10η καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η 10η καταβολή πρώτης αρωγής προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

«Σήμερα καταβλήθηκαν 5,85 εκατ. ευρώ προς 2.449 δικαιούχους, με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα να έχουν καταβληθεί 8,17 εκατ. ευρώ σε 3.211 συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος και πρόσθεσε ότι συνολικά, πριν ακόμα συμπληρωθεί 1,5 μήνας από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, έχει καταβληθεί πρώτη αρωγή ύψους 72,6 εκατ. ευρώ σε 17.113 πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, νοικοκυριά, επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους και αγρότες.

Επιπλέον, όσον αφορά τους αγρότες, σημείωσε ότι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι ανοικτή η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους αγρότες, έχει ήδη καταβληθεί πρώτη αρωγή σε 3.853 αγρότες, συνολικού ύψους 7,7 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τριαντόπουλος, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, θα είναι ανοικτή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. «Στις 31 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα, μετά από πενήντα ημέρες λειτουργίας, θα κλείσει. Συνεπώς είναι σημαντικό, όσοι θέλουν να υποβάλουν την αίτησή τους, να το κάνουν τις επόμενες δέκα ημέρες», επισήμανε.

Ο υφυπουργός είπε ότι μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 55.038 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.398 προσωρινές αιτήσεις, αλλά υπάρχουν και αιτήσεις από ανθρώπους ή φορείς που δεν δικαιούνται πρώτη αρωγή. «Το έχω υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή: η πρώτη αρωγή, όπως και όλες οι ενισχύσεις, κατευθύνονται και θα κατευθυνθούν στους πολίτες που το δικαιούνται. Και αυτό ισχύει και για τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, μιας και οι αυτοψίες προχωρούν και ολοκληρώνονται. ‘Αρα, σε χωριά που δεν δικαιούνται αποζημιώσεων, στις πολύ λίγες περιπτώσεις που θα προκύψουν, η πρώτη αρωγή θα επιστραφεί στο κράτος ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό», υπογράμμισε.

Εξήγησε επίσης ότι κάποιοι δικαιούχοι δεν παίρνουν την προβλεπόμενη δόση, γιατί τροποποιούν ηλεκτρονικά την αίτηση και τότε απαιτείται επανέλεγχος.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ρυθμοί με τους οποίους εργάζονται τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής – σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΛΓΑ – παραμένουν εντατικοί, τόσο με τους ελέγχους, όσο και με τις αυτοψίες στο πεδίο. Όπως είπε, μέχρι σήμερα οι αυτοψίες έχουν ξεπεράσει τις 30.000, σε περισσότερες από 260 κοινότητες σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

«Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, χωρίς να αποκλίνουμε από το στόχο μας, που είναι να χορηγήσουμε την αρωγή του κράτους όσο πιο γρήγορα γίνεται στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και το δικαιούνται. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 72 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 17.000 συμπολίτες μας. Και θα καταβληθούν και άλλα φυσικά, με νέες καταβολές και την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα