Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του

Τα σενάρια για δανεισμό -και μάλιστα με ανταλλάγματα- των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο επικρίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του» και υπογραμμίζοντας ότι η θέση περί δανεισμού δεν συνάδει με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει».

«Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη, από το 2019 που εξελέγη πρωθυπουργός, να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών παραβιάζει την εθνική θέση και ενισχύει τον νομικό ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα και άρα εκ των πραγμάτων αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», σημειώνουν, επίσης, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση μόνιμης Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται.

Μιας επιτροπής, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ,  που θα έχει διακομματική υποστήριξη και αυξημένη πλειοψηφία εντός της Βουλής, δημιουργώντας κλίμα ενότητας και διαφάνειας. Αποστολή της Επιτροπής θα είναι η διεθνοποίηση του θέματος, σε ιστορική, πολιτιστική και ηθική βάση, αναδεικνύοντας την οικουμενική του διάσταση. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με αντίστοιχες εθνικές επιτροπές στη Βρετανία και σε διάφορες χώρες, προωθώντας τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών, έναντι της βρετανικής και διεθνούς κοινής γνώμης και διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι είναι κάθετα αντίθετη σε πρωτοβουλίες με τις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γίνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομία – Κοινωνική Πολιτική

Παράλληλα, οι πηγές του κόμματος αναφέρονται σε θέματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν: «Κάθε μέρα που περνά η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εντείνει τις ανισότητες και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Με έναν καταιγισμό νομοσχεδίων που έρχονται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση η κυβέρνηση:

Ομολογεί την απουσία πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και επιβεβαιώνει την προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών, επιβάλλοντας οριζόντια-άδικη φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι προφανές ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαφανίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της έκθεσης Πισσαρίδη. Επαγγελματικοί σύλλογοι, επιμελητήρια -η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας- είναι ανάστατοι, αλλά η κυβέρνηση απειλεί και εκβιάζει ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Χαρακτηριστική η αναφορά της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία εκπροσωπείται από τον Ιωάννη Μασούτη «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικότερα εκείνες που καθορίζουν “ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας” αποτελούν παραδοχή αποτυχίας ελέγχου του φορολογικού μηχανισμού, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί. Η βάση της οριζόντιας τεκμαρτής φορολόγησης, ίδια για όλους, χωρίς να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα».

Την ίδια ώρα το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν θηλιά στο λαιμό για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η Ν.Δ. εμμένει στην ανάλγητη πολιτική της που αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, με το ρεκόρ δεκαετίας στους πλειστηριασμούς να οδηγεί στα πρόθυρα μεγάλης κοινωνικής κρίσης. Η εικόνα έξωσης του 82χρονου με αναπηρία στη Χαλκιδική μιλά από μόνη της. Στο προσωπικό του δράμα καθρεφτίζεται η «κοινωνική πολιτική» ενός κόμματος που χρωστάει 400+ εκατομμύρια ευρώ απέναντι στους οφειλέτες λίγων χιλιάδων ευρώ. «Κοινωνική πολιτική» που πετάει τους ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία και συνεχίζει την υποβάθμιση του ΕΣΥ. Οι τραγικές εικόνες στο «Έλενα» με γιατρούς, λεχώνες και μωρά να παραμένουν χωρίς θέρμανση εδώ και δύο βδομάδες αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η χώρα μας:

 • Είναι πρώτη στην ακρίβεια τροφίμων στην Ε.Ε.
 • Είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα σε θέματα κοινωνικής προστασίας Οι παροχές για την οικογένεια και το παιδί είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,4% του ΑΕΠ έναντι 2,4% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, ενώ και οι δαπάνες για τα ΑμεΑ είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον Μ.Ο. της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση μειώνει κατά 10% τις δαπάνες του ΟΠΕΚΑ).
 • Βρίσκεται στη 16η θέση της Ευρώπης σε ύψος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 • Περικόπτει τα προνοιακά επιδόματα με την ετήσια μείωση των προνοιακών παροχών των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 655 εκατομμύρια ευρώ!
 • Παραμένει στις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διαθέτουν κοινωνικές κατοικίες.
 • Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ.
 • 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη.
 • Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
 • Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύγκλιση.
 • Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση.
 • Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση.

Με λίγα λόγια, η χώρα μας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαρκώς αποκλίνει από την Ε.Ε.

Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που διαλύει καθημερινά τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιλέγει τον δρόμο της σκληρής, αλλά δομικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Προχωρούμε άμεσα στην επανακατάθεση της πρότασης νόμου για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας και συνεχίζουμε με πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και τεκμηριωμένες προστάσεις που απαντούν στα προβλήματα των πολιτών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα