Πέτσας: Τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί

Την πρόθεση και την αναγκαιότητα ενός μόνιμου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο με μεγαλύτερη την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο χθες στη συνένετευξη τύπου από την Θεσσαλονίκη για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί μία μόνιμη δομή στο νησί.

«Στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε, και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής» είπε ο κ. Πέτσας και γυνέχισε τονίζοντας ότι «τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού-προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη»

Αναφερόμενος στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι ωφελούμενοι εισέρχονται σε αυτό «αφού πρώτα κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, κάνουν rapid test και όσοι ανιχνεύονται θετικοί υποβάλλονται εκ νέου και σε μοριακό τεστ (PCR). Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι τα rapid test είναι πολύ αξιόπιστα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα επιτρέψει πολύ γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού και πολύ ταχύτερη ιχνηλάτηση των επαφών τους».

Σχετικά Νέα