Πετρέλαιο: “Βουτιά” άνω του 5% στην εβδομάδα

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ωστόσο δεν ήταν ικανά να αντιστρέψουν το πρόσημο σε μια κακή εβδομάδα για τον μαύρο χρυσό.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 50 σεντς ή περίπου 0,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 77,87 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI υποχώρησε κατά 5,5%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε 56 σεντς ή 0,7% στα 81,66 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ωστόσο ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 5,4%.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του πετρελαίου οφείλεται “στο κλίμα ανησυχίας που συντηρείται για την παγκόσμια οικονομία και τις πιθανές επιπτώσεις της στην αύξηση της ζήτησης”, σημείωσε ο Robbie Fraser, αναλυτής της Schneider Electric.

Τόσο το WTI όσο και το Brent σημείωσαν το χαμηλότερο κλείσιμο του μήνα την Πέμπτη, επιστρέφοντας ένα μέρος των κερδών που είχαν σημειωθεί στις αρχές Απριλίου, αφού η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον OPEC+ ανακοίνωσαν περικοπές περίπου 1,15 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Μάιο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα παρατείνει τις περικοπές κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους.

Την Πέμπτη, οι ανησυχίες σχετικά με την καταναλωτική ζήτηση που συνδέονται με ένα “επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και την ακόμα “καχύποπτη” Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κλιμακώθηκαν, όπως επισήμαναν οι αναλυτές της Sevens Report Research στο ενημερωτικό δελτίο της Παρασκευής.

Οι αναλυτές τόνισαν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που πυροδοτούν μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ευθύνονται εν μέρει για τις απώλειες του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα. Οι παράγοντες αυτοί αντιστάθμισαν την προηγούμενη αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών για την covid-19 στα τέλη του 2022.

Εκτός από τον σκεπτικισμό σχετικά με την κινεζική ζήτηση, οι αναφορές ότι οι ρωσικές αποστολές αργού συνεχίζονται παρά τις κυρώσεις και τα εμπάργκο έχουν επίσης επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank, σε σημείωμα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα