Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 1% εν μέσω ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα – “Άλμα” οι τιμές στην εβδομάδα

Πτωτικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, χάνοντας μέρος των κερδών που κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ευρώπης αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιστωτική στενότητα και μια πιθανή οικονομική ύφεση.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 70 σεντς ή 1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 69,26 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, όμως, το WTI έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet Data.

Αντίστοιχη εικόνα για το πετρέλαιο τύπου Brent που είδε το συμβόλαιο για τον Μάιο να χάνει 92 σεντς, ή 1,2%, στα 74,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα κέρδισε 2,8%.

Υπάρχουν κάποιες προσδοκίες στην αγορά ότι “οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία θα βρει ανακούφιση”, δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της City Index. “Έχουμε ήδη δει κάποιες από τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά ο πλήρης αντίκτυπος στην οικονομία δεν έχει γίνει ακόμη εμφανής”.

Προς το παρόν, “η γενική αίσθηση είναι ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων, γεγονός που μάλλον θα πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο”, ανέφερε σε σχόλιό του.

Οι ανησυχίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές της Deutsche Bank και UBS βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων, με πτώση 8,5% και 5,5% αντιστοίχως.

Ο “σημαντικότερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι η σύσφιγξη στην πίστωση, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου”, παρατήρησε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

“Προς το παρόν, βλέπουμε σχετικά περιορισμένο αντίκτυπο στην προσφορά ή στη ζήτηση”, τόνισε ο Innes.

Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank οποιαδήποτε βελτίωση του κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική αισιοδοξία και τη ζήτηση για το πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα την Πέμπτη ανέφεραν ότι η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ενώπιον Αμερικανών βουλευτών ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ξαναγεμίσει η χώρα τα Στρατηγικά της Αποθέματα, με ορισμένους αναλυτές να σημειώνουν ότι η είδηση συνέβαλε στην πίεση των τιμών του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πέρυσι την κατεπείγουσα αποδέσμευση 180 εκατομμυρίων βαρελιών αργού από τα Στρατηγικά Αποθέματα για να συμβάλει στη μείωση της τιμής της βενζίνης και προανήγγειλε ότι θα ξαναγεμίσει τα αποθέματα όταν οι τιμές πετρελαίου υποχωρήσουν περίπου στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα