Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2% με την ελπίδα ότι η Fed θα ακολουθήσει την ΕΚΤ

Άνοδο άνω του 2% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια της έδωσε αναθέρμανε τις ελπίδες ότι η Fed θα ακολουθήσει το παράδειγμά της και οι υπουργοί του OPEC+ διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι μπορούν να τροποποιήσουν την τελευταία συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate είδε το πιο ενεργό του συμβόλαιο να ενισχύεται κατά 1,67 δολάρια ή 2,25% στα 75,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent πρόσθεσε 1,59 δολάρια το βαρέλι ή 2,03% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019, επικαλούμενη πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά προειδοποίησε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.

Οι αναλυτές στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν τη μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη ως πιθανό προάγγελο των μειώσεων των επιτοκίων της Fed. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

“Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ ενισχύει την εκτίμηση ότι η Fed θα ακολουθήσει τελικά το παράδειγμά της, ωστόσο και οι δύο κεντρικές τράπεζες κάνουν μειώσεις μπροστά σε μια οικονομία που επιβραδύνεται, κάτι που δεν είναι απαραίτητα υποστηρικτικό για τη ζήτηση πετρελαίου”, επισήμανε ο John Kilduff της Again Capital.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του εμπορικού οίκου Trafigura, Saad Rahim, δήλωσε ότι η απόφαση του OPEC+ να καταργήσει σταδιακά ορισμένες περικοπές στην παραγωγή, σε συνδυασμό με την ισχυρή προσφορά καυσίμων, οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα μέλη του OPEC+ συμφώνησαν την Κυριακή να παρατείνουν τις περισσότερες περικοπές παραγωγής έως το 2025, αλλά άφησαν περιθώριο για εθελοντικές περικοπές από 8βμέλη που θα αποσυρθούν σταδιακά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε την Πέμπτη ότι ο OPEC+ μπορεί να διακόψει ή να αντιστρέψει τις αυξήσεις της παραγωγής εάν αποφασίσει ότι η αγορά δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Και ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι το καρτέλ μπορεί να προσαρμόσει τη συμφωνία, αν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η πτώση των τιμών μετά τη συνεδρίαση προκλήθηκε από παρερμηνεία της συμφωνίας και “κερδοσκοπικούς παράγοντες”.

“Οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν υπερβολικά στο ελαφρώς αρνητικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης του OPEC+. Η ζήτηση έχει υποχωρήσει πρόσφατα, αλλά όχι απότομα”, τόνισε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Barclays, Amarpreet Singh.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα