Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1,4% στην εβδομάδα

Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου, βοηθώντας τον “μαύρο χρυσό” να καταγράψει κέρδη άνω του 1% στην εβδομάδα, και ενώ οι traders αξιολογούν το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη περικοπή της παραγωγής από τον OPEC+.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 84 σεντς ή 1,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 72,67 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI ενισχύθηκε κατά 1,4%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 69 σεντς ή 0,9% στα 76,95 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία κέρδη 1,8%.

Οι τιμές του πετρελαίου προέρχονταν από σημαντικές απώλειες την Πέμπτη, καθώς Ρώσος αξιωματούχος υποβάθμισε την πιθανότητα για νέες περικοπές στην παραγωγή κατά τη σύνοδο του OPEC+ στις αρχές Ιουνίου. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ζητήματα ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι δεν αναμένει πρόσθετα μέτρα κατά τη σύνοδο του OPEC+ στις 4 Ιουνίου, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Οι χώρες του OPEC+ είχαν ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου περιστολή της παραγωγής τους κατά 1,15 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, ενώ η Ρωσία έχει δεσμευθεί να διατηρήσει την προγενέστερη περικοπή της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Περαιτέρω περικοπές φαίνονται απίθανες, δεδομένου ότι ο τελευταίος γύρος μειώσεων τέθηκε σε ισχύ μόλις στις αρχές Μαΐου, ανέφερε σε σημείωμά της η Barbara Lambrecht, αναλύτρια της Commerzank.

“Παρ’ όλα αυτά, η μείωση της παραγωγής είναι ακόμη στο τραπέζι, γεγονός που θα πρέπει να δώσει στήριξη στις τιμές βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε η ίδια.

“Ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης των τιμών πετρελαίου μετριάστηκε από το γεγονός ότι οι αγορές γνωρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αγοραστής [πετρελαίου] κάτω από τα 70 δολάρια”, καθώς επιδιώκει να αναπληρώσει τα Στρατηγικά Αποθέματα, τόνισε ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τιμές του αργού είχαν λάβει ώθηση στην αρχή της εβδομάδας από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως σημάδι ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να κινηθούν προς περαιτέρω περιστολή της προσφοράς στην επόμενη συνάντησή τους.

Επιπλέον, νωρίτερα μες στην εβδομάδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είχε προειδοποιήσει τους short sellers στο πετρέλαιο να “προσέχουν”, γιατί θα κινδυνεύσουν να πάθουν ό,τι και στις αρχές Απριλίου, όταν έχασαν χρήματα από την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού λόγω των περικοπών στην παραγωγή. Οι αναλυτές θεώρησαν τις δηλώσεις προμήνυμα σχεδιαζόμενων νέων περικοπών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα