Πετρέλαιο: Κέρδη 2,3% και 3,2% αντίστοιχα για Brent – WTI τον Φεβρουάριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποδηλώνουν χαλάρωση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη ζήτηση για αργό, με την αύξηση της παραγωγής του OPEC να επιβαρύνει επίσης τις τιμές, ωστόσο σε επίπεδο μήνα κινήθηκαν ανοδικά.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου έκλεισε στα 83,62 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 6 σεντς. Σε μηνιαία βάση, το Brent κέρδισε 2,3%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου διαμορφώθηκε στα 78,26 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 28 σεντς. Σε μηνιαία βάση, το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 3,2%.

Ο μετρητής πληθωρισμού που προτιμά η Federal Reserve, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) των ΗΠΑ, έδειξε τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου σε συμφωνία με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, διατηρώντας στο τραπέζι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

“Τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία είναι ανάμεικτα, βοηθούν στην επιχειρηματολογία υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, η οποία θα υποστηρίξει τη ζήτηση πετρελαίου”, δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.

“Ταυτόχρονα, αυτές οι περικοπές θα έρθουν επειδή η οικονομία επιβραδύνεται και αυτό επηρεάζει τη ζήτηση πετρελαίου”.

Οι αναφορές για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού νωρίτερα τον Φεβρουάριο σηματοδοτούσαν σταθερό πληθωρισμό και μια προσεκτική προσέγγιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές να απωθήσουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων προς τον Ιούνιο, από την αρχική προσδοκία περί Μαρτίου.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.

Τα υψηλά επιτόκια βοήθησαν πολλές μεγάλες δυτικές οικονομίες να περιορίσουν τον πληθωρισμό, μειώνοντας ωστόσο την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Από την πλευρά της προσφοράς, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για αύξηση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Στο τραπέζι βρέθηκε επίσης μια παράταση στις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από την ομάδα παραγωγών του OPEC+.

“Με την προοπτική της ζήτησης να παραμένει αβέβαιη, πιστεύουμε ότι ο OPEC θα παρατείνει την τρέχουσα συμφωνία προμήθειας μέχρι το τέλος του β΄’ τριμήνου”, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, αύξηση 90.000 bpd από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα. Η παραγωγή της Λιβύης αυξήθηκε από μήνα σε μήνα κατά 150.000 bpd.

Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent αιωρείται άνετα πάνω από το όριο των 80 δολαρίων για τρεις εβδομάδες, με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να έχει μόνο μέτριο αντίκτυπο στις ροές αργού.

Ωστόσο, η σύγκρουση δείχνει ελάχιστα σημάδια ύφεσης, με τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να υποβαθμίζουν τις προοπτικές για εκεχειρία στον πόλεμό τους στη Γάζα. Διαμεσολαβητές του Κατάρ έχουν αναφέρει ότι τα πιο επίμαχα ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τις πληροφορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν ανθρώπους που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι πιστεύει ότι το αιματηρό περιστατικό θα περιπλέξει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Έρευνα του Reuters μεταξύ 40 οικονομολόγων και αναλυτών προέβλεψε μέση τιμή 81,13 δολαρίων το βαρέλι για το Brent φέτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα