Πετρέλαιο: Κάλυψε το έδαφος της αργίας το WTI με άλμα 2,9%

Με το αμερικανικό αργό να “ανοίγει βήμα” προκειμένου να καλύψει το έδαφος της χτεσινής αργίας (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) οι τιμές του πετρελαίου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους ανοδικά, καθώς η αγορά συνεχίζει να αξιολογεί τις νέες περικοπές που ανακοίνωσαν την Δευτέρα Σ. Αραβία και Ρωσία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του WTI στις ΗΠΑ έκλεισε με ισχυρή άνοδο 2,9% που έφερε την τιμή του στα 71,79 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 2 δολάρια περίπου.

Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, το αργό Brent είδε το δικό του συμβόλαιο να συνεχίζει ελαφρώς ανοδικά κατά 0,5% (40 σεντς) που έφερε την τιμή του στα 76,65 δολάρια το βαρέλι.

Η είδηση που συνεχίζει να δίνει κατεύθυνση στις κινήσεις της αγοράς πετρελαίου ήταν η απόφαση της Σαουδική Αραβία και της Ρωσίας την Δευτέρα να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή.

Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία παρέτεινε για έναν ακόμα μήνα την εθελοντική μείωση παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο Αύγουστος, ενώ ενημέρωσε ότι η μείωση θα μπορούσε να παραταθεί και πέραν αυτού του μήνα.

Λίγο μετά την σαουδαραβική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ ενημέρωσε ότι η Μόσχα θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Μιλώντας δε σήμερα σε σεμινάριο του ΟΠΕΚ, ο πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ της Σ. Αραβίας δήλωσε ότι η συμμαχία “θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο” για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχάιλ Αλ Μαζρούι εκτίμησε σήμερα ότι οι περικοπές που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες αναμένεται να είναι αρκετές ώστε να βοηθήσουν να ισορροπήσουν οι τιμές.

Κατά τα άλλα, η Morgan Stanley υποβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου, αναμένοντας πλεόνασμα στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2024 καθώς εκτιμά ότι η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί ταχύτερα από τη ζήτηση το επόμενο έτος.

Τα στοιχεία, άλλωστε, των δεικτών PMI έδειξαν σήμερα ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων υποχωρεί παγκοσμίως, με υποτονική ζήτηση τόσο στην Κίνα όσο και την Ευρώπη.

Τέλος, η προσοχή της αγοράς παραμένει πάντα εστιασμένη και στα επιτόκια, με τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπης να αναμένεται ότι θα αυξήσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμούς τους στις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα