

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται σήμερα σε ιταλικές και ευρωπαϊκές πηγές και γράφει: σε ό,τι αφορά το εμβόλιο Johnson&Johnson, η πρόθεση είναι να περιοριστεί η χρήση του μόνον για τους πολίτες άνω των εξήντα ετών. Όπως συνέβη δηλαδή και για το σκεύασμα της AstraZeneca.
Παράλληλα, πληροφορίες της εφημερίδας του Τορίνο αναφέρουν ότι η Κομισιόν φέρεται να αποφάσισε ότι στο τέλος του 2021, δεν θα ανανεωθούν τα συμβόλαια με τις δυο αυτές εταιρίες, Johnson&Johnson και Astrazeneca.
Mια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την La Stampa, μπορεί να θέσει εκτός παιχνιδιού και το ρωσικό Sputnik, όπως και το ιταλικό εμβόλιο Reithera, το οποίο βρίσκεται σε πειραματική φάση. Μπορεί να συνεχιστεί η χρήση ουσιαστικά, μόνον των εμβολίων που βασίζονται στο Rna.
Περιμένοντας την επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών, ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα επόμενα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρίες πάντως θα πρέπει να συνταχθούν σαφώς με μεγαλύτερη προσοχή απ΄ότι συνέβη μέχρι τώρα. Προσθέτοντας, μάλιστα ότι “υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιες φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να πούλησαν δυο και τρεις φορές το ίδιο εμβόλιο, σε διαφορετικούς πελάτες”.
Φόβοι για την πορεία των εμβολιασμών
Στο μεταξύ, στην Ιταλία υπάρχει φόβος ότι η εκστρατεία εμβολιασμού μπορεί να υποστεί σοβαρές καθυστερήσεις. Ήδη, η μπιστοσύνη των πολιτών στο σκεύασμα της AstraZeneca, σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες, έχει περιοριστεί σημαντικά.
Ίσως και για τον λόγο αυτό, πριν βγει μια επίσημη ευρωπαϊκή ανακοίνωση, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, προσπάθησε να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα, το οποίο σε ένα βαθμό διαψεύδει τις αποκαλύψεις του Τύπου:
“Είμαστε σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι οριστικές εκτιμήσεις. Θεωρώ όμως ότι το εμβόλιο της Johnson&Johnson είναι πολύτιμο και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ευχόμαστε να ξεπερασθεί κάθε αμφιβολία”, τόνισε ο Ιταλός υπουργός.
Πηγή: capital.gr
Σχετικά Νέα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κρίστοφερ Λαντάου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη.
Ουκρανικά drones παρέλυσαν τα αεροδρόμια της Μόσχας
Μετ’ εμποδίων διεξήχθησαν χθες, Πέμπτη 22 Μαΐου, οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον στρατό του Σουδάν για χρήση χημικών όπλων – Θα επιβληθούν κυρώσεις
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Πέμπτη την κυβέρνηση του Σουδάν ότι έκανε χρήση χημικών όπλων.