Πεντάγωνο: Σχεδόν 4.000 μισθοφόροι της Τουρκίας πολεμούν στη Λιβύη

Περίπου 4.000 Σύρους μαχητές έχει στείλει η Τουρκία στη Λιβύη μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου την οποία παρουσιάζει το Associated Press.

Αυτή είναι η πρώτη αμερικανική έκθεση που καταγράφει την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας, που άλλαξε τις ισορροπίες στην εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη.

Η έκθεση δημοσιεύεται σε μία περίοδο που ο πόλεμος κλιμακώνεται, ενώ το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να δίνει περισσότερη σημασία στην αυξανόμενη εμπλοκή της Μόσχας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Τουρκία έχει πληρώσει και έχει προσφέρει υπηκοότητα σε περίπου 3.500 – 3.800 μισθοφόρους από τη Συρία, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Φάγιεζ Αλ Σαράτζ κατά του Χαλίφα Χάφταρ.

Οι ΗΠΑ, παρά τις πολλές καταγγελίες για συνδέσεις των μαχητών αυτών με εξτρεμιστικές ομάδες, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν στοιχεία για σχέσεις τους με τι Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα και πως βασικότατο κίνητρό τους είναι τα οικονομικά ανταλλάγματα.

Η έρευνα αφορά μόνο στο πρώτο τρίμηνο  του 2020, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δύο μήνες πριν από μία σειρά από νίκες που σημείωσαν οι δυνάμεις της Τρίπολης, με τη στήριξη των Σύρων μισθοφόρων και είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των δυνάμεων του Χάφταρ από τα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Η ανατροπή των ισορροπιών κατά του Χαλίφα Χάφταρ και των υποστηρικτών του, ανάμεσά τους η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα ΗΑΕ, έριξαν ακόμη περισσότερο φως στην βαθύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο.

Στην έκθεση του Πενταγώνου για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε καταγραφεί πως η Ρωσία έχει στείλει στη Λιβύη εκατοντάδες μισθοφόρους για να βοηθήσει τον Χάφταρ στην πολιορκία της Τρίπολης.

Τον Μάιο το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απέστειλε 14 πολεμικά αεροπλάνα, τα οποία φέρεται να βάφτηκαν στη Συρία ώστε να κρυφτούν τα ρωσικά διακριτικά, ενώ αυτή την εβδομάδα παρουσίασε πληροφορίες που έδειχναν ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ και οι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν φυτέψει νάρκες, εκρηκτικά και άλλες παγίδες στην Τρίπολη, τα οποία φέρεται να έχουν σκοτώσει 52 ανθρώπους και να έχουν τραυματίσει 96, ανάμεσά τους και πολίτες.

Την Πέμπτη το Κρεμλίνο διέψευσε τις κατηγορίες με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να επιμένει ότι ο ρωσικό στρατός δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις της Λιβύης.

Σχετικά Νέα