Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας – Αν όχι τώρα, πότε για την ΕΕ;

Εδώ και μήνες η Ευρώπη, κυρίως διότι αυτό επιθυμούσε ο γερμανικός άξονας, προσπερνούσε με χαρακτηριστική ευκολία τις προτάσεις του ευρωπαϊκού νότου, για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του απέρριπταν χωρίς δεύτερη σκέψη κάθε παρέμβαση ή μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας, παρά το γεγονός ότι ήταν εμφανές- πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- ότι το υπάρχον πλαίσιο δυσλειτουργούσε και κυρίως ευνοούσε την κερδοσκοπική δράση.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο ευρωπαϊκός νότος (και η Ελλάδα) επέδειξε αντανακλαστικά, καταθέτοντας εδώ και αρκετούς μήνες συγκεκριμένες προτάσεις-παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και η αποσύνδεσή τους με αυτές της χονδρικής ρεύματος αποτελούν τον «κορμό» των προτάσεων του Ευρωνότου, οι οποίες ουδέποτε εισακούστηκαν από τις Βρυξέλλες, με προτροπή κυρίως του Βερολίνου. Η Γερμανία και οι χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της, δεν συναινούσαν σε όλα τα παραπάνω, με συνέπεια η ΕΕ να πραγματοποιεί για το «θεαθήναι» Συνόδους Κορυφής και έκτακτα συμβούλια, με μηδαμινά πρακτικά αποτελέσματα αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Άλλαξε στάση η Γερμανία

Απαιτείτο, τελικά, η κρίση να χτυπήσει την πόρτα της Γερμανίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης και οι ενεργειακές τιμές να εκτιναχθούν στη στρατόσφαιρα, προκειμένου το Βερολίνο αλλά και η ΕΕ συνολικά να αλλάξουν ρότα. Η αλλαγή, βεβαίως, προκύπτει σε επίπεδο δηλώσεων, καθώς δεν έχει προκύψει κάποια απόφαση σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας. Αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστή για την έλλειψη αποφασιστικότητας και τη ραθυμία έως και την αναλγησία που εμφανίζει ενώπιον σοβαρών επιλογών και αποφάσεων. Ως εκ τούτου, καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι για τη… βούληση των Βρυξελλών και κυρίως για τον χρόνο κατά τον οποίο θα είναι έτοιμη η Ευρώπη να παρέμβει. Αν χαθεί, όμως, ξανά πολύτιμος χρόνος και φτάσουμε στην καρδιά του χειμώνα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες, όπως αποδεικνύεται, παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, τότε η κατάσταση και δη η ζημία που θα έχει προκληθεί, θα είναι μη αναστρέψιμες.

Όχι πως η ζημία δεν έχει ήδη γίνει, καθώς με τις τιμές του φυσικού αερίου πάνω από τα 300 ευρώ και της χονδρικής ρεύματος να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ (πάνω από 1.000 ευρώ τα συμβόλαια εκπλήρωσης 2023 σε Γερμανία-Γαλλία), όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και τους προϋπολογισμούς. Εξαίρεση προφανώς δεν αποτελεί η Ελλάδα, η οποία, ακολουθεί το δικό της πλάνο σ’ ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, έχοντας διαπιστώσει από καιρό ότι η Ευρώπη αδυνατεί να συγκροτήσει μια ενιαία παρεμβατική πολιτική στην αγορά ενέργειας.

Ευελπιστεί, βεβαίως, όπως όλοι οι σώφρονες Ευρωπαίοι πολίτες, ότι η Ευρώπη έστω και όψιμα, θα βάλει ένα τέλος στον παραλογισμό που επικρατεί στην αγορά ενέργειας και έχει προκαλέσει-όχι αναίτια- έναν άνευ προηγουμένου πανικό, που αντικατοπτρίζεται εμφανώς στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οφείλει να το πράξει αμέσως, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία θα συνεχίζει τους ενεργειακούς «εκβιασμούς», σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά στη Ευρώπη, η οποία οφείλει να αντιδράσει και να προστατευτεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα