Παρέλυσε η χώρα από τη γενική απεργία και τις διαδηλώσεις

Παρέλυσε χθες Τετάρτη ολόκληρη η χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ενάντια στο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο». Συγχρόνως, το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο λόγω των διαδηλώσεων, με το ΠΑΜΕ να δίνει τον παλμό, σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι πορείες των οποίων χαρακτηρίστηκαν από πολύ μικρότερη συμμετοχή κόσμου.

«Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει περισσότερο τις συλλογικές συμβάσεις που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) κι άλλα σωματεία από στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, την κήρυξη 24ωρης απεργίας, αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Το ΠΑΜΕ προκήρυξε, επίσης, 24ωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε από τις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. «Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το «όπλο» μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς κινήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι παρέμειναν όλο το 24ωρο οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00», με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ.

Επίσης, ακινητοποιημένος έμεινε και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ). Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, κυκλοφόρησαν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Επίσης, ακινητοποιημένα έμειναν τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα παρέμειναν όλα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, όπως αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00.01, έως τη λήξη, στις 24.00, σήμερα, 2 Οκτωβρίου.

ΟΤΟΕ

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετείχε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ)

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποιεί κύκλο έκτακτων γενικών συνελεύσεων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2019, (με προοπτική πραγματοποίησης Ολομέλειας Προέδρων, ανάλογα με την εκτίμηση του ΔΣ), με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου–τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

ΠΟΕΔΗΝ

Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε 5ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως σημειώνει, περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων (μισθολογικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κλπ).

Χωρίς λεωφορεία και η Θεσσαλονίκη

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν και οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα